Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Τραχανάς σούπα

Δημοσιεύθηκε 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 σκ. σκόρδο
3-4 κλ. θυμάρι, φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. τραχανά ξινό
1.500 γρ. νερό
100 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
χυμό λεμονιού, άπό 1 λεμόνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σερβίρισμα
ψωμί, σε φέτες
ελαιόλαδο
πιπέρι
θυμάρι, φρέσκο
μυζήθρα, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον τραχανά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα ξύλο κοπής, και τρίβουμε πάνω σε αυτόν το κρεμμύδι χρησιμοποιώντας τον τρίφτη από τη μεγάλη πλευρά του με τις χοντρές λεπίδες.
Τρίβουμε με έναν τρίφτη χειρός το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο.
Ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι το θυμάρι.

Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και το θυμάρι.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσθέτουμε τον τραχανά, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και βράζουμε για 10 λεπτά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε δύο φέτες ψωμί, και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά, και αφαιρούμε τις φέτες ψωμιού.
Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και μυζήθρα.
Σερβίρουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram