Όλα όσα δεν γνωρίζεις για το κόκκινο σπίτι!

Δημοσιεύθηκε 4 Οκτωβρίου, 2020

Το Κόκκινο Σπίτι είναι σύμβολο της Χαλκίδας. Πρόκειται για ένα αρχοντικό οίκημα χτισμένο στην άκρη της παραλίας, στο Κρηπίδωμα.

Το σπίτι χτίσθηκε το 1884 από το Γάλλο αρχιτέκτονα Φλέγκις και το 1890 αγοράστηκε από τον έμπορο Ιωάννη Μάλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 kokkino spiti2

Στο σημείο αυτό στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε το Ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι στης Αγίας Κλάρας, το οποίο καταστράφηκε και κατά την Τουρκοκρατία χτίστηκε τεκές.

Το οίκημα είναι σχήμα π  και έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο πάνω στο βράχο ώστε να βρέχεται από τα τρία τέταρτα από την θάλασσα. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους και οι τοίχοι με πέτρα. Τα παράθυρα είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν αετώματα.

Το σπίτι είναι διώροφο, έχει πάνω από τριάντα δωμάτια ενώ παραπλεύρως του υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και κήπος.

kokkino spiti1

Το 1916 για έξι μήνες στο Κόκκινο Σπίτι έμεινε ο βασιλιάς Πέτρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς της Σερβίας, (τον αναφέρουν και ως Καραγιώργεβιτς), με την ακολουθία του σε μια περίοδο που οι πολιτικές/πολεμικές εξελίξεις στη χώρα του ήταν δυσμενείς για τον ίδιο και τη βασιλική οικογένεια. Φεύγοντας, λένε ότι έδωσε στον ιδιοκτήτη Βασίλη Μάλλιο ένα μεγάλο ποσό.

kokkino spiti cover hor

 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τη γερμανική διοίκηση ως διοικητήριο.

Ο Νικόλαος Μάλλιος, το άφησε στο Δήμο Χαλκιδέων. Σήμερα μετά από ριζική αναπαλαίωση στεγάζει την εστία γνώσης και πολιτισμού του Δήμου και γίνονται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

kokkino spiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram