Η κατανάλωση ενός σνακ μεταξύ των γευμάτων σας βοηθά στη μείωση της πείνας σας, ώστε να μην κατασπαράξετε το φαγητό σας όταν τελικά καθίσετε για να φάτε. Τα σνακ μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Από την άλλη πλευρά, το συνεχές τσιμπολόγημα ,ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία ,μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, χωρίς καν να σας χορτάσει ουσιαστικά. Επομένως, δεν αρκεί να τρώτε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πρέπει επίσης να κάνετε έξυπνες επιλογές.
*Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 41 θερμίδες το μισό, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, μισό γκρέιπφρουτ καλύπτει το 73% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.
*Ποπ κορν
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, το ποπ κορν είναι ένα από τα πιο χορταστικά και νόστιμα σνακ που μπορείτε να απολαύσετε. Φυσικά μιλάμε για το σπιτικό ποπ κορν, το οποίο μπορείτε φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε σπόρους καλαμποκιού και να ρίξετε λίγους μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι. Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και μόλις ο ήχος από τα καλαμπόκια που σκάνε σταματήσει, το ποπ κορν σας είναι έτοιμο. Αποφύγετε να ρίξετε αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, και προτιμήστε λίγη πάπρικα.
*Γιαούρτι
Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας για να καλύψετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, οι τροφές με ασβέστιο και φυτικές ίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το γιαούρτι με φρούτα παρέχει ασβέστιο και φυτικές ίνες, καθώς επίσης πρωτεΐνες και προβιοτικά. Προτιμήστε το σκέτο γιαούρτι και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα, καθώς το γιαούρτι με γεύσεις συχνά περιέχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη και περιττές θερμίδες.
*Αμύγδαλα
Μπορεί οι ξηροί καρποί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν εντάξει στη δίαιτά τους αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί δεδομένου ότι τα αμύγδαλα πέρα από φυτικές ίνες περιέχουν και πρωτεΐνη.
*Βρώμη
Η βρώμη είναι ένας από τους πιο εύκολους και νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και κατ’ επέκταση να χορτάσετε ευκολότερα. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιοπαθειών, ενώ επίσης σας εφοδιάζει με μία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης που χρησιμεύει στη μυϊκή σας ανάπτυξη.