Το Νο1 λαχανικό του φθινοπώρου που θα σώσει το δέρμα και τα μάτια σου

Δημοσιεύθηκε 3 Νοεμβρίου, 2023

Αυτό το όμορφο και χρωματιστό λαχανικό εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα κάνει καλό και στον οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά. Δεν περιέχει κορεσμένα λίπη και αδιαμφισβήτητα μπορούμε να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας χωρίς καθόλου «ενοχές».

Η κολοκύθα ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών που σηματοδοτούν την έλευση του φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, του οποίου οι καρποί ποικίλλουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα. Από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή (superfood) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των σπόρων της σε πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους, τόσο εξαιτίας των χαμηλού θερμιδικού φορτίου της, όσο και του αυξημένου ποσοστού φυτικών ινών που επιταχύνει τη διαδικασία του κορεσμού στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;

Σύμμαχος της όρασης και της υγείας του δέρματος
Το ιδιαίτερο χρώμα της κολοκύθας είναι αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, το οποίο διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει πολυφαινόλες όπως λουτεϊνη, α-ξανθίνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών από τη φθορά του χρόνου, ενώ παράλληλα έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην πρόωρης γήρανσης. Επιπλέον, ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτελεί και η βιταμίνη Α, συστατικό που βρίσκεται σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση στην κολοκύθα, αφού παρέχεται περίπου στο 246% του RDA.Unmute

Πλούσια πηγή φυτικών ινών
Η κολοκύθα, ως αμυλούχο λαχανικό, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι πουρές κολοκύθας μας δίνει περίπου 7γρ φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα προστατεύουν από νοσήματα του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Τα αυξημένα ποσοστά καλίου στην κολοκύθα συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και της μυϊκής λειτουργίας. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα του οργανισμού.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram