Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Αγγλική πίτα με χοιρινό και λαχανικά

Δημοσιεύθηκε 26 Ιουλίου, 2022

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. χοιρινό, λαιμό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αβγό
1 φύλλο σφολιάτας
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 καρότα
250 γρ. μανιτάρια champignon
1 κολοκυθάκι
1 φινόκιο
2-3 στικ σέλερι
2-3 πατάτες, βρασμένες
1 κύβο κότας
1000-1200 γρ. νερό
200 γρ. κρασί λευκό
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι, ξηρό
1 κ.γ. μουστάρδα, σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρέας που το έχουμε κόψει σε μικρά τετράγωνα κομμάτια 1-2 εκ. αφού το έχουμε καθαρίσει από τις ίνες και το πολύ λίπος.

Σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε λεπτές φέτες εκτός από τις πατάτες και σοτάρουμε και αυτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα σοτάροντας το για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον κύβο μυρωδικών και το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, καπακώνουμε και βράζουμε για 60-90 λεπτά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας.
Μιας και έχει αλεύρι το φαγητό μας ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας το φαγητό μας.

Όταν πια είναι αρκετά μαλακό το κρέας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ με χωρητικότητα 2 λίτρων. Πρέπει να έχει αρκετή σαλτσούλα η οποία να είναι και αρκετά πηχτή.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες βραστές πατάτες σε κομμάτια. Η σύσταση του φαγητού μας πρέπει να μοιάζει με πηχτή σούπα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Χτυπάμε ένα αυγό. Με ένα πινέλο βάζουμε αυγό γύρω γύρω στο χείλος του πυρέξ. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στο πυρέξ και την κολλάμε γύρω γύρω με τη βοήθεια του αυγού που υπάρχει εκεί.

Κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνειά της για να βγαίνει ο ατμός από το φαγητό, αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό όλη την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η σφολιάτα.

πηγή:akispetretzikkis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram