Τι έγινε σαν σήμερα -10/5- ανά τον κόσμο!

Δημοσιεύθηκε 10 Μαΐου, 2023

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στα Νησιά Κέιμαν και τα ονομάζει «Λας Τορτούγας» («οι Χελώνες») εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που υπήρχαν εκεί. Τα νησιά ανακαλύπτονται στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στον Νέο Κόσμο και μαζί με την Τζαμάικα θα τεθούν υπό αγγλική κυριαρχία το 1670, μετά τη Συνθήκη της Μαδρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1902: Ένα σημαντικό ιατρικό επίτευγμα σημειώνεται στην Αθήνα. Ο χειρουργός, Σπυρίδων Μαγγίνας, αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

1908: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας, στις ΗΠΑ, στη Δυτική Βιρτζίνια. Όλα ξεκίνησαν από την Άνα Ριβς Τζάρβις που είχε χάσει τη μητέρα της και θέλησε να ορίσει μια μέρα που να είναι αφιερωμένη στις μητέρες.

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές Αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως. Οι δύο αγωνιστές αποτέλεσαν τους πρωτομάρτυρες του αντιαποικιοκρατικού Κυπριακού Αγώνα, δίνοντας τη ζωή τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκτέλεσή τους θα προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων στη Μεγαλόνησο. Η ΕΟΚΑ εκτελεί τους Άγγλους στρατιώτες, Γκόρντον Χιλ και Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως όμηροι, ενώ σχεδιάστηκε επίθεση στον Αστυνομικό Σταθμό Παλαιχωρίου, η οποία ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα θα θαφτούν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα».

2005: Στην Τιφλίδα της Γεωργίας ο Βλαντιμίρ Αρουτιάν επιχειρεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που βρίσκεται στη χώρα. Πετά χειροβομβίδα που πέφτει 20 μέτρα μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά δεν σκάει.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram