Γυμναστική: Τι να προσέχουμε για μεγαλύτερο «κέρδος»

Δημοσιεύθηκε 6 Μαΐου, 2023

Τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική είναι ήδη γνωστά. Από τη ψυχολογία μας, τη λειτουργία του μυαλού μας μέχρι τη σιλουέτα μας, είναι σημαντικό να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, όσο πιεστική κι αν είναι. Σε ποια πράγματα είναι καλό να έχουμε το νου μας αν θέλουμε να κερδίσουμε πολλά στο… μισό χρόνο;

Εστιάστε αλλού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως, όταν κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, δίνουμε έμφαση στο βασικό τους μέρος (π.χ. στο ανασήκωμα της πλάτης στην περίπτωση των κοιλιακών). Για να κάνουμε τις ασκήσεις 2 φορές πιο αποτελεσματικές, πρέπει να δίνουμε εξίσου μεγάλη προσοχή και στην κίνηση με την οποία επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση (π.χ. ανεβαίνουμε σε 2 χρόνους και κατεβαίνουμε σε 2).

Ο «σωστός» ρυθμός


Το περπάτημα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικός τρόπος για να αποκτήσουμε αδύνατο, σφιχτό και αθλητικό σώμα. Μπορεί, όμως, να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν βρούμε τον καλύτερο δυνατό ρυθμό. Πώς θα το πετύχουμε;

Ξεκινάμε το περπάτημα αυξάνοντας σταδιακά το ρυθμό βηματισμού μας κάθε 30΄΄ (θα μας βοηθήσει και η έντονη κίνηση των χεριών), μέχρι πριν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε τζόγκινγκ. Πρέπει, επίσης, να βεβαιωθούμε ότι η αναπνοή μας είναι γρήγορη (είμαστε, δηλαδή, λαχανιασμένοι).

Όχι άλλο διάλλειμμα


Ο ευκολότερος τρόπος να κάνουμε τη γυμναστική μας πιο αποτελεσματική: Μειώνουμε τα διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις. Έτσι, διατηρούμε τον καρδιακό μας παλμό σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα, καταφέρνουμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και περιορίζουμε το χρόνο στο γυμναστήριο.

Όταν ο χρόνος μας… κυνηγά


Αν έχουμε στη διάθεσή μας μόνο 30΄ στο γυμναστήριο, μπορούμε να κάνουμε λίγο απ’ όλα. Τι σημαίνει αυτό;

Ξεκινάμε με 5΄ στο διάδρομο, συνεχίζουμε με άλλα 5΄ στο ποδήλατο και ολοκληρώνουμε με step για επιπλέον 5΄. Στη συνέχεια, κάνουμε έναν ακόμα γύρο από τα ίδια όργανα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να γυμνάσουμε διαφορετικές ομάδες μυών σε χρόνο μηδέν, κάνοντας παράλληλα και αεροβική άσκηση. Αυτό, όμως, που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην κάνουμε, όπως είπαμε, μεγάλα διαλείμματα ενδιάμεσα (όχι πάνω από 1 λεπτό).

Σωστή στάση


Το πιο συχνό λάθος όσων γυμνάζονται είναι ότι δεν έχουν σωστή στάση σώματος. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η σπονδυλική μας στήλη είναι σε ευθεία γραμμή, από το κεφάλι μέχρι την «ουρά». Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι οι μύες του κορμού μας «δουλεύουν», ενώ δεν επιβαρύνουμε την πλάτη και τη μέση μας. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε είδος άσκησης, από το τρέξιμο μέχρι τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram