Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Πανακότα με κάρδαμο και πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε 12 Ιανουαρίου, 2024

Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
-2 πορτοκάλια
-200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-150 γρ. νερό

Για την πανακότα
-6 γρ. φύλλα ζελατίνης
-350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
-150 γρ. γάλα, 3,5%
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
-60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σερβίρισμα
φύλλα δυόσμου

Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Κόβουμε τα καπάκια από τα πορτοκάλια και χαράσσουμε περιμετρικά τη φλούδα τους. 
Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τις βράζουμε για 5 λεπτά να ξεπικρίσουν.
Σουρώνουμε το νερό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με καθαρό νερό για άλλες 1-2 φορές ανάλογα με το πόσο πικρή είναι η φλούδα.
Αν βγάζει πολύ χρώμα στο νερό, σημαίνει ότι είναι αρκετά πικρή.Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. 
Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε μέσα τις φλούδες και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να κρυώσει. 

Για την πανακότα
Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο και τη ζάχαρη.
Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει, το αφαιρούμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό και τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο, γεμίζουμε 4 ειδικά μεταλλικά ατομικά φορμάκια, και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Ξεφορμάρουμε την πανακότα από τα φορμάκια και τη σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, γαρνίροντάς τη με φύλλα δυόσμου. 

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram