Συχνά χάνουμε πολλά σημαντικά συστατικά από τη διατροφή μας, εξαιτίας του λάθος τρόπου προετοιμασίας των πιο θρεπτικών τροφών. Κάτι που συμβαίνει κατά κύριο λόγο, με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Ωστόσο, το εάν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται καλύτερα με ή χωρίς φλούδα γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης. Πολλοί ξεφλουδίζουν φρούτα και λαχανικά, είτε λόγω προτίμησης, είτε από συνήθεια, ή σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Στις παρακάτω γραμμές λοιπόν, εξετάζουμε τί υποστηρίζουν οι ειδικοί γύρω από το ερώτημα «με φλούδα ή χωρίς»;
Ποιες φλούδες είναι ασφαλείς για κατανάλωση;
Ενδεικτικά, παρακάτω θα βρεις μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορείς να καταναλώσεις με ή χωρίς φλούδα:
Καλύτερα ξεφλουδισμένα:
αβοκάντο
εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι κ.λπ.)
σκόρδο
πεπόνι
κρεμμύδι
τροπικά φρούτα (λίτσι, ανανάς, παπάγια κ.λπ.)
Βρώσιμες φλούδες:
βερίκοκο
σπαράγγι
καρότο
αγγούρι
μελιτζάνα
σταφύλι
ροδάκινο
αχλάδι
δαμάσκηνο
πατάτες
κολοκύθια