Ο Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος Κωνσταντίνος Ταμπάκης μας μιλά για τις έκτακτες κοιλιακές συστολές

Δημοσιεύθηκε 22 Φεβρουαρίου, 2021

Έκτακτες κοιλιακές συστολές – πότε ενέχουν κινδύνους;

Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και μία από τις πιο συχνές καρδιακές αρρυθμίες στην κλινική πράξη. Πρόκειται γιασυστολές που εμφανίζονται πρώιμα, δηλαδή νωρίτερα από την αναμενόμενη επόμενη φυσιολογική συστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συχνότερο σύμπτωμα που προκαλούν είναι το αίσθημα παλμών, το οποίο οφείλεται στην έντονη φυσιολογική συστολή που ακολουθεί. Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές οδηγούν στην εξώθηση μικρού μόνο όγκου αίματος από την καρδιά και οι ίδιες συνήθως δε γίνονται αντιληπτές. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, είναι η παύση που τις ακολουθεί και η επόμενη φυσιολογική συστολή, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι πιο έντονη καθώς πρέπει να εξωθήσει περισσότερο όγκο αίματος. Συχνά είναι τελείως ασυμπτωματικές και τις ανακαλύπτουμε τυχαία κατά την ψηλάφηση του σφυγμού ή στην καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές εμφανίζονται σε ασθενείς με οργανική καρδιοπάθεια (όπως η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια λόγω στεφανιαίας νόσου, η διατατική και άλλες μυοκαρδιοπάθειες), αλλά και σε υγιείς με φυσιολογική δομικά καρδιά. Στην πρώτη περίπτωση σχετίζονται με αυξημένο αρρυθμικό κίνδυνο, ενώ στη δεύτερη είναι συνήθως καλοήθεις και τις χαρακτηρίζουμε ως ιδιοπαθείς. Για το λόγο αυτό, κατά την εκτίμηση της κοιλιακής εκτακτοσυστολικήςαρρυθμίας είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί η παρουσία κάποιας δομικής καρδιοπάθειας, με υπερηχογράφημα ή άλλη απεικονιστική τεχνική.

Η πιο συχνή εστία της ιδιοπαθούς εκτακτοσυστολικής αρρυθμίας είναι ο χώρος εξόδου, ιδίως της δεξιάς κοιλίας. Παρουσιάζεται πιο συχνά στο γυναικείο φύλο,με μέση ηλικία τα 50 έτη. Τα ηλεκτροκαρδιογραφικά χαρακτηριστικά αυτών των συστολών μας βοηθούν να προσδιορίσουμε την εντόπισή τους. Αν και καλοήθεις,καθώς εξαιρετικά σπάνια σχετίζονται με κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ενέχουν κάποιο κίνδυνο. Αυτός εξαρτάται από το φορτίο τους, δηλαδή το πόσο συχνές είναι. Όταν ξεπερνούν το 10% των συνολικών καρδιακών συστολών, μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτική μείωση της συστολικής απόδοσης της καρδιάς, μία πάθηση γνωστή ως ταχυμυοκαρδιοπάθεια. Αυτή εκδηλώνεται με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση.

57265E19 59CB 4D1D B0D0 D83041A2CF37
Η καταστολή των εκτάκτων συστολών μπορεί να επιχειρηθεί με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής (όπως οι β-αναστολείς, οι ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου και τα αντιαρρυθμικά φάρμακα) ή με την επέμβαση κατάλυσης (ablation). Η τελευταία αποτελεί πιο αποτελεσματική μέθοδο και εφαρμόζεται στην περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή ως θεραπεία πρώτης γραμμής στην περίπτωση που παρουσιαστεί ταχυμυοκαρδιοπάθεια. Τα σύγχρονα συστήματα τριδιάστατης ηλεκτροανατομικήςχαρτογράφησης μας επιτρέπουν τον ακριβή εντοπισμό και την κατάλυση της υπεύθυνης εστίας.

Συνοπτικά, όταν δεν υπάρχει υποκείμενη δομική καρδιακή νόσος, οι έκτακτες κοιλιακές συστολές είναι,ως επί το πλείστον, καλοήθεις. Χρήζουν όμως τακτικής παρακολούθησης και ενίοτε παρέμβασης συνεκτιμώντας το φορτίο τους, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις τους.

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης είναι Καρδιολόγος, Επιμελητής του τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδοτών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, εξειδικευθείς στην αρρυθμιολογία στην Clinique Pasteurτης Τουλούζ.

Ιατρείο : Αθηνάς 12 & Ερμού 18, Χαλκίδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22210-22194 & 6976440634

E-mail : kostastampakis@hotmail.com

Facebook page: Ταμπάκης Κωνσταντίνος, Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram