Το ψωμί είναι ένα απαραίτητο συνοδευτικό στο οικογενειακό τραπέζι ή σε ένα μπουφέ με σαλάτες, σάλτσες και διάφορα ντιπ.
Συχνά το αποφεύγουμε ειδικά όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά αφού έχει κατηγορηθεί ως παχυντική τροφή, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια θρεπτική τροφή που δεν περιέχει πολλές θερμίδες.
Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού ανάλογα με τον τρόπο και τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται.
Το ψωμί πολυτελείας με λευκό αλεύρι είναι ένα νόστιμο ψωμί πλούσιο σε άμυλο που δεν είναι τόσο θρεπτικό και περιέχει 70 θερμίδες ανά φέτα.
Το χωριάτικο ψωμί περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και χορταίνει γρήγορα ενώ δεν περιέχει ζάχαρη. Ανά φέτα δίνει περίπου 75 θερμίδες.
Το ψωμί ολικής άλεσης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες περιέχει 82 θερμίδες ανά φέτα, ενώ το σικάλεως που παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο δίνει 85 θερμίδες.
Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διάφορα αλεύρια αλλά και ξηρούς καρπούς θεωρείται μια υγιεινή επιλογή που δίνει μόλις 82 θερμίδες ανά φέτα.
Το ψωμί με προζύμι που δεν περιέχει μαγιά δίνει 83 θερμίδες ενώ ο άρτος της εκκλησίας με πίτουρο δίνει σε μια μερίδα 116 θερμίδες και το χριστόψωμο ολόκληρο περίπου 310 θερμίδες.