Την περασμένη Κυριακή έγραψα για πρωτότυπες επιλογές προκειμένου να ανανεώσουμε το μπαλκόνι και τον κήπο χωρίς αυτές να συμπεριλαμβάνουν το Χρυσάνθεμο. Όμως ό,τι και να λέμε το Χρυσάνθεμο είναι το σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου. Με αφορμή λοιπόν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου σας αποκαλύπτω τρία μικρά μυστικά γύρω από τη φροντίδα του.
Μην αγοράζετε ποτέ ολάνθιστα χρυσάνθεμα. Προτιμήστε φυτά που έχουν μισάνοιχτα μπουμπούκια για να διαρκέσει η ανθοφορία τους περισσότερο. Από την άλλη, εντελώς κλειστά μπουμπούκια είναι μια επικίνδυνη επιλογή καθώς μπορεί να μην ανοίξουν ποτέ από το σοκ της αλλαγής του περιβάλλοντός τους. Αυτή είναι μια αρχή που ισχύει για όλα τα ανθοφόρα φυτά. Επιλέξτε φυτά χωρίς κίτρινα φύλλα, ιστούς αράχνης ή άλλα ύποπτα ζωύφια. Από όλες τις ποικιλίες προτιμώ αυτές με μικρά άνθη και μικρά φύλλα. Ο λόγος, όταν ξεραθούν φύλλα και άνθη το φυτό σας δεν θα δείχνει τόσο χάλια.
Προσωπικά δεν μεταφυτεύω ποτέ ανθισμένα φυτά. Για αυτό μην βιαστείτε να αλλάξετε γλάστρα στο χρυσάνθεμο σας. Αφήστε το εκεί που βρίσκεται και χαρείτε τα άνθη του. Πολλά φυτά όταν μεταφυτεύονται ανθισμένα σοκάρονται και επηρεάζεται η ανθοφορία τους. Για λόγους καλαισθησίας τοποθετήστε την πλαστική γλάστρα σε κάποιο διακοσμητικό κασπώ από φυσικά υλικά, κατά προτίμηση ψάθινο, κεραμικό ή ξύλινο για να αερίζεται το φυτό. Όταν το ποτίζετε να θυμάστε να το βγάζετε από το κασπώ και να το αφήνετε να στραγγίζει καλά πριν το επανατοποθετήσετε στη θέση του.
Όταν τα ανθάκια τους ξεραίνονται να τα αφαιρείτε για να ακολουθήσουν νέα. Τα περισσότερα χρυσάνθεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας τους δείχνουν μαραμένα. Μην βιαστείτε να τα ξεφορτωθείτε. Κάντε τους ένα βαθύ κλάδεμα, αφαιρέστε τα ξερά φυλλαράκια και αφήστε τα να ξεκουραστούν ποτίζοντας αραιά αλλά τακτικά. Το επόμενό σας ραντεβού μαζί τους η ερχόμενη άνοιξη