Οι τροφές που αυξάνουν τον αιματοκρίτη με φυσικό τρόπο

Δημοσιεύθηκε 5 Σεπτεμβρίου, 2023

Νιώθεις αδύναμη ή διαρκώς κουρασμένη; Μπορεί να αντιμετωπίζεις συμπτώματα αναιμίας, λόγω έλλειψης σιδήρου.

Η αναιμία εμφανίζεται όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός. Εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός, ο οργανισμός αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ως αιματοκρίτης χαρακτηρίζεται η επί της εκατό αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος. Με απλά λόγια, είναι ένας βιοχημικός δείκτης που δηλώνει την πυκνότητα του αίματος, καθώς εκτιμά τον όγκο που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προς τον συνολικό όγκο του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο κοινά κύτταρα στο ανθρώπινο αίμα. Το σώμα παράγει εκατομμύρια κάθε μέρα στο μυελό των οστών και κυκλοφορούν στο σώμα για περίπου 120 ημέρες. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στο συκώτι και τη σπλήνα, όπου καταστρέφονται και ανακυκλώνονται στα κυτταρικά τους συστατικά. Η έλλειψη σιδήρου που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά επιπλοκών, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό ή επαγγελματία υγείας εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα.

Και όπως συμβαίνει με πολλά ζητήματα υγείας, η διατροφή και σε αυτή την περίπτωση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να αυξήσεις τον αιματοκρίτη σου, με μια σειρά διατροφικών επιλογών.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αιματοκρίτη. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

άπαχα κρέατα
θαλασσινά
πουλερικά
ψωμιά και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο
ξηροί καρποί
φασόλια
φακές
σταφίδες

Η λήψη αρκετών βιταμινών Β στη διατροφή σου μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τον αιματοκρίτη σου. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) είναι:

εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά
σπανάκι
συκώτι
Λαχανάκια Βρυξελλών
σπαράγγια

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram