Ξεχνάς εύκολα ονόματα και πρόσωπα; Μάθε γιατί σου συμβαίνει αυτό

Δημοσιεύθηκε 22 Ιανουαρίου, 2022

Η αλλαγή που θα πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου προκειμένου να θυμάσαι καλύτερα ονόματα και φυσιογνωμίες.

Για πολλές από εμάς, το να θυμόμαστε ονόματα και πρόσωπα, ειδικά ανθρώπων που έχουμε να συναντήσουμε για αρκετό καιρό, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Το έχω βιώσει πολλές φορές και είναι κάτι που με έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Μου έχει συμβεί ακόμη και να πέσω πάνω σε κάποιον που γνώρισα μόλις πριν από δύο ημέρες και να μην τον χαιρετίσω, γιατί δε θυμόμουν καν τη φυσιογνωμία του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα θα μου πεις, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι μου πέρασε... παγερά αδιάφορος σαν άνθρωπος και για αυτό δε συγκράτησα ούτε το όνομα, αλλά ούτε και το παρουσιαστικό του. Ωστόσο, ο ένοχος για αυτό που συμβαίνει σε πολλές από εμάς είναι ο ανεπαρκής και μη ποιοτικός ύπνος.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βαθύς ύπνος ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου μας, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να ανακαλούμε τα ονόματα και τα πρόσωπα πιο εύκολα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ: Science of Learning, ερευνητές θεώρησαν ότι η ενεργοποίηση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να θυμάται πρόσωπα και ονόματα. Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, στρατολόγησαν 24 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 31 ετών.

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μελετήσουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες 40 ατόμων από ένα υποθετικό μάθημα ιστορίας της Λατινικής Αμερικής και άλλων 40 από ένα μάθημα Ιαπωνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ομάδα έπαιζε απαλή μουσική στο βάθος.

Αφού μελέτησαν αυτά τα 80 ονόματα και πρόσωπα, οι συμμετέχοντες πήραν έναν υπνάκο. Όταν έφτασαν σε κατάσταση βαθύ ύπνου, μερικά από τα ονόματα (και η μουσική) έπαιζαν απαλά στο παρασκήνιο και όταν ξύπνησαν, δοκιμάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να ανακαλούν τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν δει στις φωτογραφίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που επανενεργοποίησαν τις αναμνήσεις τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται τα ονόματα και τα πρόσωπα που είχαν μελετήσει. Ωστόσο, η ομάδα δε συνειδητοποίησε πόσο σημαντικός θα ήταν ο βαθύς ύπνος για αυτή τη διαδικασία. Τα άτομα που αντιμετώπισαν διαταραχή του ύπνου (μερικοί από τους συμμετέχοντες ξύπνησαν όταν άκουσαν τις προφορικές ενδείξεις ονομάτων) δυσκολεύτηκαν να βάλουν τα ονόματα στα σωστά πρόσωπα

ddab4c0f02cfe7e5cdeb78b29db0e577

Αντίθετα, τα άτομα που είχαν αδιάκοπη βαθιά ανάπαυση ήταν θέση να θυμηθούν τα ονόματα μόλις ξύπνησαν. «Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια (όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινάει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης) μπορεί να βλάψουν τη μνήμη», εξήγησε σε μια δήλωση ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nathan Whitmore. «Η έρευνά μας προτείνει μια πιθανή εξήγηση για αυτό - οι συχνές διακοπές ύπνου τη νύχτα μπορεί να υποβαθμίζουν τη μνήμη».

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος μάς βοηθά να επαναφορτίσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, είναι πιο δύσκολο να εστιάσουμε και να λάβουμε πραγματικά σημαντικές πληροφορίες, όπως το όνομα κάποιου. 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram