Ο Αβραμίδης Π. Γρηγόριος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Επιμελητής των Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ στο Μαρούσι Αττικής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Xαλκίδα και κατάγεται από το Ναύπλιο.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Οστεοπόρωση και Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξειδικεύεται στην Αρθροσκόπηση, τις Αθλητικές Κακώσεις, την Ρομποτική Αρθροπλαστική και την Χειρουργική Άκρας Χειρός. Μαζί, κάναμε μια φιλική συζήτηση σχετικά με την επιθυμία του να γίνει Ιατρός καθώς και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Τέλος μας εξέφρασε την άποψη του σχετικά με τον COVID-19. Η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
• Κύριε Αβραμίδη, η επιλογή σας να γίνετε Ιατρός πως προέκυψε; Θέλατε πάντα να ακολουθήσετε το επάγγελμα αυτό;
Ανέκαθεν μου άρεσε η επιστήμη της Ιατρικής και ήταν αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Μου αρέσει, γενικά, να προσφέρω και η Ιατρική με την προσφορά συνδυάζονται απόλυτα.
• Και συγκεκριμένα η Ορθοπαιδική Χειρουργική, ήρθε στην πορεία;
Πάντα αγαπούσα τα σπόρ και τον αθλητισμό. Στην πραγματικότητα όλα τα χρόνια με κάποιο τρόπο ασχολιόμουν με αυτά, όπως συμβαίνει και τώρα με το τρίαθλο. Ένα μεγάλο μέρος της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής έχει να κάνει με αθλητικές κακώσεις και αυτό με κέρδισε αρχικά. Από την πρώτη μου επαφή με τα χειρουργεία στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, κατάλαβα πως αυτή η ειδικότητα μου ταιριάζει απόλυτα. Έτσι την ακολούθησα.
• Αν δεν ήσασταν Ιατρός ποιο επάγγελμα πιστεύετε ότι θα σας ταίριαζε;
Οι αρχικές επιλογές μου με την ολοκλήρωση του σχολείου ήταν τρεις κατά σειρά. Ιατρική, Μηχανικός Αεροσκαφών (Σ.Μ.Α) και Ικάρων. Εκεί τελείωναν. Ήθελα κάποια από αυτές και πέτυχα την πρώτη επιλογή. Σήμερα δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό.
• Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί στο επάγγελμά σας παρά τη δυσκολία του;
Είναι η προσφορά στον άνθρωπο. Έχει μεγάλη αξία να κάνεις κάποιον καλά. Κάποιον που έρχεται σε εσένα γιατί πονάει, να καταφέρεις να του δώσεις λύση. Να σε βλέπει μετά και να σου λέει τώρα είμαι καλά! Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά μου...
• Ποια είναι η πιο συχνή πάθηση που βλέπετε ;
Οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζω είναι τραυματισμοί γύρω από τον ώμο και το γόνατο αλλά και περιστατικά με αρθρίτιδα ώμου, ισχίου και γόνατος. Στον ώμο συχνότερες είναι οι ρήξεις του τενοντίου πετάλου, το εξάρθρημα του ώμου και η αρθρίτιδα. Στο γόνατο η ρήξη μηνίσκου, χιαστών, οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου και επίσης η αρθρίτιδα. Τέλος τα σύνδρομα καταπόνησης και οι τραυματισμοί των αθλητών είναι αρκετά συνήθεις.
• Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι παθήσεις;; Έχει εξελιχθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τα τελευταία χρόνια;
H εξέλιξη είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξέλιξη της αρθροσκόπησης και της ρομποτικής χειρουργικής. Οι αρθροσκοπικές τεχνικές μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων με οπές μόλις λίγων χιλιοστών με την βοήθεια μιας ειδικής κάμερας και ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων. Έτσι πολλές ανοιχτές επεμβάσεις με μεγάλες τομές ανήκουν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα μικρότερο τραύμα και γρηγορότερη αποκατάσταση των ασθενών.
Από την άλλη πλευρά ο συνδυασμός της ρομποτικής έχει φέρει επανάσταση στην επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να σχεδιάσουμε μια αρθροπλαστική ώμου, γόνατος και ισχίου και να την εφαρμόσουμε με απόλυτη ακρίβεια της τάξης του 0.1 χιλιοστού. Το αποτέλεσμα είναι άριστο στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και αναμένουμε η διάρκεια ζωής του χειρουργείου να ξεπερνά τα 15-20 έτη.
• Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να διατηρεί ένας Ιατρός το δικό του Ιατρείο; Πόσο μάλλον για εσάς που έχετε δυο.
Όλα εξαρτώνται από το πως κάνεις τη δουλειά σου. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αν είναι εύκολο ή δύσκολο. Αν αυτό που κάνεις το κάνεις καλά, τότε πρακτικά φεύγεις από το σκεπτικό του πως θα συντηρήσεις ένα ιατρείο και ασχολείσαι με το πως θα αυξήσεις την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών σου και πως θα γίνεις ακόμη καλύτερος. Από την αρχή αυτό με απασχολούσε.
• Τα νέα παιδιά που θέλουν να περάσουν Ιατρική θα τα προτρέπατε; Ποια θα ήταν η συμβουλή σας;
Υπάρχουν τα επαγγέλματα και υπάρχει και η Ιατρική. Η Ιατρική είναι κάτι διαφορετικό. Είναι τρόπος ζωής. Κοιμάσαι με αυτό, ξυπνάς με αυτό, ονειρεύεσαι με αυτό. Ζεις με αυτό! Χρειάζεται μεγάλη θέληση για να το καταφέρεις. Αν δεν το θες, πραγματικά πολύ, δεν μπορείς και να το καταφέρεις. Θα το κάνεις λάθος, οπότε καλύτερα μην ασχοληθείς καθόλου μαζί της. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πολύ το θέλεις. Αυτή είναι και η συμβουλή μου στα νέα παιδιά που έρχονται κι εδώ. Όσους πάντως βλέπω να είναι ενθουσιώδεις, εγώ πάντα τους παροτρύνω κι άλλο!
• Γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα είναι απαιτητικό και ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Πως τον αξιοποιείτε παρόλα αυτά;
Προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο στα αγαπημένα μου πρόσωπα και τους φίλους μου. Επίσης ασχολούμαι με το τρίαθλο το οποίο χρειάζεται μία ώρα καθημερινή προπόνηση και τα Σαββατοκύριακα 2-3 ώρες. Μου αρέσει, επίσης, να ταξιδεύω, αν και στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο εύκολο.
• Κλείνοντας, και παρότι γνωρίζουμε πως δεν είναι της ειδικότητας σας, θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε την όλη κατάσταση με τον COVID-19;
Η στάση που κρατάμε και πρέπει να κρατάμε περιλαμβάνει υπομονή και προφυλάξεις προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη πραγματικά.
Οι λύσεις που υπάρχουν μάλλον είναι δύο, είτε ο εμβολιασμός και ανοσία μέσω του εμβολιασμού είτε η περίφημη ανοσία της αγέλης, να νοσήσουν δηλαδή τόσοι πολλοί και να σταματήσει να μεταδίδετε τόσο έντονα. Ένα από τα δύο θα συμβεί. Τι από τα δύο ακόμη δεν είναι γνωστό.
Πάντως από ό,τι φαίνεται θα κρατήσει καιρό όλο αυτό!
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αβραμίδη Γρηγόριο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Ιατρεία
Μαρούσι : Ερυθρού Σταύρου 5, 5ος όροφος - Έναντι ΥΓΕΙΑ
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210- 6983397
Χαλκίδα : Αβάντων 24, 1ος όροφος - έναντι ιερού Αγίου Νικολάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22210-60301)
Περίπτωση Ανάγκης : 6976767962
Email : info@grigoriosavramidis.gr
www.grigoriosavramidis.gr
Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:
www.facebook.com/gregoryavramdis/
www.instagram.com/gregoryavramidis