Βρήκαμε τους τρόπους για να διαχειριστείς τα νεύρα σου

Δημοσιεύθηκε 28 Ιανουαρίου, 2024

Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τον θυμό ως μια εντελώς αρνητική εμπειρία, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια φυσική αντίδραση στο φάσμα των συναισθημάτων. Όταν καταπιέζουμε αυτό το συναίσθημα ή νιώθουμε ενοχές για αυτό ή - ακόμα χειρότερα - το κρατάμε μέσα μας, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επιβλαβές για εμάς.

Η αποδοχή του θυμού ως φυσιολογικού ανθρώπινου συναισθήματος ή αντίδρασης είναι το πρώτο βήμα στο πώς τον διαχειριζόμαστε και τον απελευθερώνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω τις υπερβολικές εκρήξεις θυμού. Αντίθετα, θα πρέπει να «αγκαλιάσεις» αυτόν τον θυμό ως συναίσθημα όπως όλα τα άλλα, ώστε να μπορέσεις να τον διαχειριστείς και να τον εκφράσεις σωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί για να μπορέσεις να διαχειριστείς τα νεύρα και τον θυμό σου.

Καταρχάς, εντόπισε το ακριβές συναίσθημα που νιώθεις.
Όταν είμαστε συναισθηματικά φορτιμένες, μια φυσική αντίδραση για πολλές από εμάς είναι να κλαίμε. Αυτό μπορεί να μας παραπλανήσει, κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι η θλίψη είναι το συναίσθημα που βιώνουμε και όχι ο θυμός. Θα πρέπει να κάτσουμε να εντοπίσουμε από πού πηγάζει αυτό: Είναι εκνευρισμός; Άγχος; Εάν αυτό που αισθανόμαστε προκαλεί πόνο στο στομάχι πρόκειται για στρες και πίεση. Εάν νιώθουμε πόνο στο στήθος, είναι ένδειξη απογοήτευσης ή θυμού.

Aποδέξου το.
Αντί να αρνείσαι τα συναισθήματα θυμού σου - ή ακόμα χειρότερα, ντρέπεσαι για αυτά - το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αποδεχτείς. Πες στον εαυτό σου, είτε φωναχτά είτε από μέσα σου: «Ναι, έχω νεύρα». Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και κάτσε μόνη σου να ηρεμήσεις για 5-10 λεπτά.

simran sood qL0t5zNGFVQ unsplash

Προσδιόρισε την πηγή του… κακού.
Τώρα είναι η ώρα να αναρωτηθείς γιατί είσαι θυμωμένη. Ήταν κάτι που είπε κάποιος ή ο τρόπος που το είπε; Ίσως ήταν η πρόθεση πίσω από κάτι ή η έλλειψή της; Δεν θέλουμε να εικάσουμε γιατί κάποιος είπε ή έκανε κάτι, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει τα αρνητικά μας συναισθήματα, συχνά άσκοπα.

Τώρα αναρωτήσου το γιατί.

Προσδιόρισε τον λόγο που αυτό το περιστατικό σου προκάλεσε νεύρα. Από πού προέρχεται ο θυμός; Μόλις καταλάβεις γιατί σου προκαλεί τόσο θυμό, θα είναι πιο εύκολο για εσένα να το ξεπεράσεις.

Εξωτερίκευσε το συναίσθημα.

Πήγαινε για τρέξιμο, χτύπα έναν σάκο του μποξ ή χόρεψε. Κάνε ό,τι σε βοηθά να απελευθερώσεις αυτόν τον θυμό που νιώθεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram