Ο σοβαρός λόγος υγείας που θα σε πείσει να βγάζεις τα παπούτσια πριν μπεις στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε 26 Οκτωβρίου, 2023

Το αν φοράς παπούτσια στο σπίτι ή όχι, συνήθως εξαρτάται από την προσωπική σου προτίμηση. Το να βγάζεις τα αγαπημένα σου μποτάκια, sneakers ή Mary Janes στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι μια απλή κίνηση που εκτός από άμεση ανακούφιση, παρατείνει τη διάρκεια ζωής των χαλιών σου και κάνει το σφουγγάρισμα πιο εύκολη δουλειά.

Αλλά εκτός από τα cozy vibes και το πρακτικό του θέματος, μήπως πρέπει να αφήνεις τα παπούτσια σου στην πόρτα για χάρη της υγείας σου; Spoiler alert: Εάν θέλεις να εμποδίσεις μικρόβια, βακτήρια, φυτοφάρμακα και άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες να περάσουν το κατώφλι του σπίτι σου, είναι πιθανώς μια καλή ιδέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που είναι ΟΚ με τα παπούτσια στο σπίτι και αυτοί που θα σε αναγκάσουν να βγάλεις τα δικά σου πριν μπεις σπίτι τους. Και ενώ κάθε πλευρά έχει τα υπέρ και τα κατά της, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν ότι μάλλον πρέπει να συνταχθούμε με τη δεύτερη ομάδα. Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε σπίτι, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταφοράς της βρωμιάς και των περιττωμάτων, που αναπόφευκτα μαζεύουν τα παπούτσια μας όταν κινούμαστε έξω.

Πόσο επικίνδυνα είναι αλήθεια τα παπούτσια στο σπίτι;

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είχε ως στόχο να ποσοτικοποιήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο, εξετάζοντας τα παπούτσια που φορούσαν συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Κατά μέσο όρο, 421.000 μονάδες βακτηρίων βρέθηκαν στο εξωτερικό των παπουτσιών. Στα δείγματα επικρατούσε το E. coli, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος και άλλα προβλήματα υγείας.

Άλλη σχετική έρευνα βρήκε ότι αν φοράμε τα ίδια παπούτσια για περισσότερο από έναν μήνα, το 93% θα έχουν βακτήρια κοπράνων στις σόλες τους.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς: Η επαφή των χεριών με το στόμα, είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και μολυσματικούς παράγοντες. Σε αστικές περιοχές, οι ερευνητές βρήκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου σε σκόνη στο σπίτι. Και μία από τις κύριες πηγές μεταφοράς είναι η σκόνη που μεταφέρεται με τα παπούτσια από έξω στο σπίτι. Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι με τα παπούτσια μας μπορεί να φέρουμε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στους ίδιους χώρους που τα παιδιά (όπως και εμείς) μπορεί να περπατήσουν ξυπόλητα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα σωματίδια και η βρωμιά μετακινούνται στο εσωτερικό περιβάλλον περιλαμβάνουν το κλίμα, το σχεδιασμό της εισόδου και το αν υπάρχουν εξωτερικά και εσωτερικά χαλάκια στο σπίτι. Η υψηλότερη συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων βρίσκεται στην είσοδο του σπιτιού και τα επίπεδα μειώνονται καθώς απομακρυνόμαστε από αυτήν την περιοχή. Τα χαλιά και οι μοκέτες ωστόσο, συγκεντρώνουν πολλή σκόνη και δυστυχώς η ηλεκτρική σκούπα, είναι πολύ καλή στη διασπορά αυτών των σωματιδίων και όχι στην αφαίρεση τους.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram