5 τρόποι που ο καφές επηρεάζει τον μεταβολισμό σου  

Δημοσιεύθηκε 21 Ιανουαρίου, 2024

Ο καφές μπορεί να τονώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, παρέχοντας μια ώθηση ενέργειας στην οποία πολλοί από εμάς βασιζόμαστε για να ξεκινήσουμε (και να συνεχίσουμε) την ημέρα μας.

Τα ενεργειακά ποτά, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα περιέχουν όλα καφεΐνη, ουσία η οποία πολλοί υποστηρίζουν ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Εκτός από τη δυνατότητα να επιταχύνει το μεταβολισμό, η καφεΐνη έχει επίσης διαφημιστεί ως κατασταλτικό της όρεξης και χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους. Όλα αυτά κάνουν τον πρωινό σου καφέ ακόμα καλύτερο. Αλλά υπάρχουν και μερικοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου μεταβολίζει την καφεΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καφές και υγεία

Ένας αριθμός μεμονωμένων, μη γενετικών παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται στο σώμα.

  • Ηπατική νόσος

Το συκώτι είναι το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της καφεΐνης. Επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο ορισμένων τύπων ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και της ηπατίτιδας Β ή C, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να προκαλέσουν μείωση στον μεταβολισμό της καφεΐνης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.

  • Εγκυμοσύνη και αντισύλληψη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η δυνατότητα του οργανισμού να μεταβολίσει τον καφέ επίσης μειώνεται, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό σχετίζεται με μείωση της δραστηριότητας του κύριου ενζύμου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της καφεΐνης, η οποία φέρνει αύξηση του χρόνου ημιζωής της καφεΐνης. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης επανέρχεται στο φυσιολογικό λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συμβουλεύει ότι οι έγκυες γυναίκες περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σου, είναι η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών. Σχεδόν διπλασιάζει τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να μεταβολίσει την καφεΐνη, κυρίως κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πρόσληψη αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει ανασταλτική δράση στη δραστηριότητα του CYP1A2, το οποίο είναι το ένζυμο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της καφεΐνης. Η πρόσληψη 50 ml αλκοόλ την ημέρα παρατείνει τον χρόνο που η καφεΐνη μπορεί να σε επηρεάσει κατά 72% και μειώνει τον μεταβολισμό της κατά 36%.

Κάπνισμα και καφές

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το κάπνισμα διεγείρει την κάθαρση της καφεΐνης και σχεδόν διπλασιάζει το ρυθμό μεταβολισμού της ως αποτέλεσμα της επαγωγής ενζύμων. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει την κάθαρση της καφεΐνης και αλλάζει το μοτίβο του μεταβολισμού της καφεΐνης πίσω στο φυσιολογικό.

Διατροφή και καφές

Ένας αριθμός διατροφικών παραγόντων μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο καφές επηρεάζει τον μεταβολισμό σου. Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο ή τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, μειώνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης κατά 23% και παρατείνει τον χρόνο που επηρεάζει το σώμα σου κατά 31%.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram