5 «θαύματα» που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τη σοκολάτα

Δημοσιεύθηκε 4 Δεκεμβρίου, 2023

Εάν έχεις έρωτα με την σοκολάτα, πίστεψέ με δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με έρευνες, οι Αμερικανοί τρώνε περίπου 9,5 κιλά σοκολάτας ετησίως ενώ οι Ελβετοί απολαμβάνουν περίπου 19,8 κιλά σοκολάτας. Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Παρόλο που η σοκολάτα έχει υπέροχη γεύση, ορισμένες παραλλαγές της μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίσης διατροφικής αξίας. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όταν την απολαμβάνουμε με μέτρο αυτό δεν ισχύει όμως για τη λευκή σοκολάτα και την σοκολάτα γάλακτος. Πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, μας χαρίζουν περιττές θερμίδες και λίπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θες να επωφεληθείς από τις ιδιότητες του κακάο, επίλεξε μια μαύρη σοκολάτα 70% περιεκτικότητας σε κακάο. Την ώρα που η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια. Σε περίπτωση που τα σοκολατούχα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σου διατροφής ήρθε η ώρα για ένα μικρό choco detox. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις όλα τα οφέλη από την σύντομη αποχή της σοκολάτας.

1) Θα έχεις λιγότερες εναλλαγές διάθεσης

Όταν κόβουμε τη σοκολάτα, κόβουμε και τη ζάχαρη, γεγονός που έχει εξισορροπητική επίδραση στη διάθεσή μας. Όταν εξαλείφεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, απαλάσσεσαι από την κύρια αιτία των εναλλαγών της διάθεσης και της ευερεθιστότητας.

2) Θα χάσεις βάρος

Η εξάλειψη της σοκολάτας από τη διατροφή σου (ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα μήνα), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης που λαμβάνεις καθημερινά. Σαν αποτέλεσμα θα καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, ενισχύοντας την απώλεια βάρους

3) Θα απαλλαγείς από τις καούρες

Η σοκολάτα είναι μια όξινη τροφή και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας ή της παλινδρόμησης οξέος. Αφαιρώντας την από το διατροφολόγιό σου, θα ενισχύσεις την λειτουργία του στομάχου.

4) Θα κοιμάσαι καλύτερα

Εάν καταναλώνεις σοκολάτα μέσα στην ημέρα μπορεί να έχεις αργότερα δυσκολία στον ύπνο.  Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη που μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια. 

5) Θα διατρέχεις χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Σε μια μελέτη του 2014 από την JAMA Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Aντικαθιστώντας τη σοκολάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, μειώνεις τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram