Μετά τις διακοπές, δεν είναι εύκολο να επιβάλουμε στον εαυτό μας ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και να καταπολεμήσουμε το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών.
Η María de la Peña Lozano, ψυχολόγος και διατροφολόγος, μας προτείνει να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα υγιεινή και σούπερ θρεπτική τροφή. Πρόκειται για το χαρούπι, το οποίο αν το καταναλώσετε το πρωί, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα σνακ.
Το χαρούπι έχει γλυκιά γεύση σαν κακάο και δημιουργεί πληρότητα. Είναι κατάλληλο για όσους αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό και εύκολα μπορείτε να το καταναλώσετε σε κάθε μορφή.
Το χαρούπι είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες (40 γραμμ. ανά 100 γραμμ.), γι’ αυτό και είναι τόσο χορταστικό. Αυτό σημαίνει πως δεν νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώνουμε σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας βοηθούν και στην απώλεια βάρους.
Μια ιδέα είναι να προσθέσετε το χαρούπι σαν ρόφημα στο πρωινό σας γεύμα, ανακατεύοντας σκόνη από χαρούπι με φυτικό γάλα. Συμπληρώνετε και με μια φέτα ψωμί ολικής με αυγό και τυρί ή γαλοπούλα και έτσι έχετε ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό πρωινό, που θα σας κρατήσει γεμάτες μέχρι το μεσημέρι. Για να ετοιμάσετε ένα ρόφημα από χαρούπι, διαλύετε 2 κ.σ. σε ένα ποτήρι με νερό, γάλα ή φυτικό γάλα. Προσθέτετε βανίλια ή κανέλα για έξτρα γεύση και έχετε ένα ρόφημα με γεύση σοκολάτα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη από χαρούπι και να ετοιμάσετε δικά σας μπισκότα ή να επιλέξετε δημητριακά από χαρούπι για το πρωινό σας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε για το πρωινό σας φρυγανιές από χαρούπι με σπόρους chia για έξτρα πρωτεΐνη και μπανάνα που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Για να ενισχύσετε τις θρεπτικές ιδιότητες του χαρουπιού, αποφύγετε την κατανάλωση περιττής ζάχαρης.