Το νούμερο 1 πρόβλημα που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Δημοσιεύθηκε 20 Ιουνίου, 2023

Τα άτομα με προβλήματα ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη

Συγκεκριμένα, επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ένα ή περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας, διατρέχουν 16% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σύγκριση με άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες κάτω των 50 ετών. Όσοι παρουσίαζαν 5 έως 8 συμπτώματα αϋπνίας, είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό. Η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Neurology, υπογράμμισαν ότι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μέσω θεραπειών, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Wendemi Sawadogo, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή τους».

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 31.000 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 61, οι οποίο δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 9 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά τους ήταν δύσκολο να αποκοιμηθούν, αν ξυπνούσαν τακτικά τη νύχτα, αν είχαν πρόβλημα με το να ξυπνήσουν πολύ νωρίς και να μην μπορούν να ξανακοιμηθούν και πόσο συχνά ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας, υπήρξαν 2.101 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. 1.300  από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, παρουσίαζαν 1 έως 4 συμπτώματα αϋπνίας, 436 με 5 έως 8, ενώ σε 365 περιπτώσεις, δεν υπήρξαν καθόλου συμπτώματα. Τα άτομα με 5 έως 8 συμπτώματα αϋπνίας, είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είπαν οι ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με τον ίδιο αριθμό συμπτωμάτων βρέθηκαν να έχουν 38% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς συμπτώματα.

Αυτή η συσχέτιση ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη μεγαλύτερη για άτομα με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

«Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων, μπορεί να εξηγηθεί από τη συχνότερη εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων σε μεγαλύτερη ηλικία. Η λίστα των παραγόντων που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, μεγαλώνει, όσο μεγαλώνουν και οι άνθρωποι. Παράλληλα όμως υποδηλώνει και ότι η διαχείριση των συμπτωμάτων της αϋπνίας σε νεαρότερη ηλικία, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη του εγκεφαλικού».

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram