Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Γκιοζλεμές με κοτόπουλο

Δημοσιεύθηκε 31 Αυγούστου, 2023

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
250 γρ. νερό
8 γρ. μαγιά ξηρή
½ κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το ταψι
10 γρ. αλάτι
150 γρ. καλαμποκάλευρο
40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
Για τη γέμιση
300 γρ. κοτόπουλο, ψητό, που σας έχει περισσέψει
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.γ. μπούκοβο, καυτερό
1 κ.γ. κύμινο
πιπέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη σύνθεση
8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι γ.ο.χ.
Για το σερβίρισμα
ρίγανη, φρέσκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το καλαμποκάλευρο και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 45-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και πλάθουμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα ζυμαράκια να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά.

Για τη γέμιση
Ξεψαχνίζουμε με τα χέρια μας η με ένα πιρούνι το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μπούκοβο και το κύμινο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τα ζυμαράκια.

Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 15x20 εκ.
Βάζουμε 1 γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο του κάθε κομματιού αφήνοντας κενό 3-4 εκ. στις άκρες για να μπορέσει να κλείσει.
Διπλώνουμε όλες τις άκρες προς τα μέσα σε φάκελο, ώστε να δημιουργήσουμε τον γκιοζλεμέ. Αν δεν κολλάνε καλά οι άκρες βάζουμε λίγο νερό και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Πατάμε λίγο τις πίτες με τον πλάστη ώστε να τις απλώσουμε και να ψηθούν πιο εύκολα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε 1-2 πίτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες βαζοντας κάθε φορά 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις πίτες σε μια πιατέλα. (Προαιρετικά, και για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκαν, μπορούμε να τις βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5-10 λεπτά.)
Σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram