Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Σιροπιαστό κέικ λεμονιού

Δημοσιεύθηκε 6 Αυγούστου, 2023

Για το σιρόπι
550 γρ. νερό
450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
χυμό λεμονιού, από 3 λεμόνια
50 γρ. ρούμι

Για το κέικ
ξύσμα λεμονιού, από 3 λεμόνια
5 αυγά, μεσαία
100 γρ. γάλα πλήρες
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρούμι.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά, το γάλα και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 24 εκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, τη μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το τρυπάμε με ένα ξυλάκι σε διάφορα σημεία σε όλη την επιφάνειά του.

Περιχύνουμε με προσοχή το κρύο σιρόπι στο ζεστό κέικ.
Αφήνουμε το κέικ στην άκρη να κρυώσει καλά και να τραβήξει το σιρόπι για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το διακοσμούμε με ξύσμα λεμονιού.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram