Περπάτημα στην παραλία: Τα οφέλη του και πόσες θερμίδες καις

Δημοσιεύθηκε 3 Αυγούστου, 2023

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το περπάτημα στην παραλία. Από το δροσερό αεράκι και τη ζεστή άμμο, μέχρι τα γραφικά ηλιοβασιλέματα, η παραλία είναι γοητευτική, γεμάτη περιπέτεια και ρομαντισμό.

Όμως η παραλία προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα όμορφο σκηνικό. Το περπάτημα στην παραλία είναι ένας υπέροχος τρόπος για να καθαρίσεις το μυαλό σου και να γυμνάσεις το σώμα σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις καλοκαιρινές σου βόλτες στην παραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περπάτημα στην παραλία απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το περπάτημα σε σκληρή επιφάνεια. Οι μύες και οι τένοντες σου θα δουλέψουν πιο έντονα, γυμνάζοντας τα πόδια σου. Το περπάτημα στην παραλία είναι επίσης ιδανικό αν αντιμετωπίζεις πόνους στα γόνατα, την πλάτη και τους γοφούς, καθώς η άμμος ασκεί λιγότερη πίεση στο σώμα, διευκολύνοντας τα οστά και τις αρθρώσεις. Φυσικά οι καλοκαιρινές σου βόλτες στην παραλία, μπορούν ακόμα να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις από το άγχος, ενώ η ηλιοφάνεια μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να συνθέσει βιταμίνη D. Το να νιώθεις την άμμο στα γυμνά πόδια σου, μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση «γείωσης» και χαλάρωσης.

Άλλα οφέλη για την υγεία

  • Είναι μια εξαιρετική προπόνηση ενδυνάμωσης

Η αυξημένη αντίσταση θα ενισχύσει τους μύες μεταξύ των ποδιών και της πλάτης σου, ιδιαίτερα τις γάμπες, τους τετρακέφαλους και τους γλουτιαίους.

  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Το περπάτημα στην παραλία μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερο βάρος. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το περπάτημα στην άμμο οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της περιφέρειας της μέσης από το περπάτημα στο δρόμο.

  • Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Σχετική επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι η προπόνηση στην άμμο, ενισχύει τη δύναμη και αποτρέπει τον τραυματισμό λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει μικρότερη αντίσταση.

  • Χαρίζει φυσική απολέπιση στα πέλματά σου

Η άμμος είναι ένα φυσικό απολεπιστικό. Οι ξυπόλυτες βόλτες σου στην παραλία, θα αφαιρέσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και θα μαλακώσουν τα πέλματά σου.

Πόσες θερμίδες καις περπατώντας στην παραλία;

Σε γενικές γραμμές οι βόλτες σου στην παραλία θα κάψουν περισσότερες θερμίδες από τις βόλτες στο δρόμο. Το πόσες θερμίδες καις όταν περπατάς όμως, καθορίζεται τόσο από την ταχύτητα, όσο και από το βάρος σου. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό για το περπάτημα στην παραλία;

Επειδή το σώμα σου χρησιμοποιεί τους μύες με διαφορετικό τρόπο περπατώντας στην άμμο, θα κάψεις περίπου 1,5 έως 2 φορές περισσότερες θερμίδες από το κανονικό περπάτημα. Αυτό πρακτικά συμβαίνει, καθώς όπως είδαμε και παραπάνω, οι μύες των ποδιών και της πλάτης πρέπει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια για να κρατήσουν το σώμα σταθερό όταν περπατάς στην άμμο. Και η επιπλέον προσπάθεια, καίει επιπλέον θερμίδες.

Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίζεται και από επιστημονική έρευνα. Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε τη θερμιδική δαπάνη του σώματος όταν περπατά σε ανώμαλο έδαφος και διαπίστωσε ότι οι μύες λειτουργούν 26-68% περισσότερο.

Είτε λοιπόν περπατάς για μυϊκή ενδυνάμωση, είτε για να χάσεις βάρος, είτε απλά για να χαλαρώσεις, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι κάνεις βήματα για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Αυτά τα βήματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά όταν γίνονται στην άμμο, καθώς οι βόλτες στην παραλία είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να κάψεις επιπλέον θερμίδες.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram