Μήπως το άγχος υπονομεύει τους επαγγελματικούς σου στόχους, χωρίς καν να το συνειδητοποιείς; Γενικά αποδίδεις καλά στη δουλειά σου, οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι είναι ευχαριστημένοι μαζί σου και η οικογένειά σου πίνει νερό στο όνομά σου. Αλλά κάτω από αυτή την φαινομενικά επιτυχημένη εικόνα, κρύβεται πολύ άγχος. Αυτό ονομάζεται άγχος υψηλής λειτουργικότητας και είναι κάτι με το οποίο πολλές γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν.
Όταν μιλάμε για το άγχος, συνήθως σκεφτόμαστε κάποιον που ανησυχεί πολύ, έχει τακτικές κρίσεις πανικού ή που είναι ψυχαναγκαστικός. Και ναι, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με αυτά τα συμπτώματα. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν δείχνουν κανένα εξωτερικό σημάδι άγχους. Παρ’ όλα αυτά, ζουν την καθημερινότητά τους με μότο το «μην αφήσεις ποτέ να σε δουν να ιδρώνεις».
Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης που κρατούν το άγχος μακριά και τους κάνουν να φαίνονται «υψηλά λειτουργικοί». Παρόλο που μοιάζουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων, αυτό το συνεχές αίσθημα άγχους μπορεί να τους κρατήσει δέσμιους σε έναν φαύλο κύκλο, που ουσιαστικά τους εμποδίζει να επιτύχουν τους στόχους τους.
Πρακτικά το άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι ένα «σιωπηλό» άγχος που κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι αγχώδεις διαταραχές, είναι ένα από τα κοινά ζητήματα ψυχικής υγείας. Παγκοσμίως περίπου 301 εκατομμύρια ενήλικες αντιμετωπίζουν μια αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου το 18% εμπίπτει στην κατηγορία άγχους υψηλής λειτουργικότητας.
Συνεχώς σκέφτεσαι διπλά και τριπλά τα πάντα, υπεραναλύεις κάθε στιγμή και κάθε πιθανό σενάριο. Η εσωτερική σου φωνή σε κρατά κολλημένη σε μια κατάσταση υπερβολικής σκέψης, η οποία σε εμποδίζει να προχωρήσεις και να αναλάβεις δράση για τους στόχους σου. Εάν ανησυχείς πάντα για το τί μπορεί να συμβεί ή επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου κάτι που συνέβη, δεν καταφέρνεις τίποτα περισσότερο από το να παραμένεις παγιδευμένη στις σκέψεις σου.
Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας σε έχει πείσει ότι ότι ο κόσμος είναι είτε άσπρο, είτε μαύρο. Εξαιτίας αυτής της σκέψης, η εσωτερική σου φωνή βάζει πολλούς κανόνες για το πώς «πρέπει» να ζήσεις τη ζωή σου. Αυτή η σκέψη σε εμποδίζει να δεις την μεγάλη εικόνα, να αναγνωρίσεις νέες λύσεις ή να αναζητήσεις βοήθεια. Όταν βασίζεσαι αποκλειστικά στο «καλό ή κακό», περιορίζεις τις επιλογές σου και αυτομάτως και τους στόχους σου.