Βιταμίνη Κ: Τα οφέλη της για τον οργανισμό σου

Δημοσιεύθηκε 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ανήκει στην κατηγορία των λιγότερο δημοφιλών βιταμίνων, όπως είναι η C, το σύμπλεγμα B και η D. Η βιταμίνη Κ, όμως, είναι εξίσου απαραίτητη για την καλή μας υγεία αφού κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, και όχι μόνο.

Μια επίσης ουσιαστική λειτουργία της βιταμίνης Κ είναι να διατηρεί τα κόκαλα γερά, αφού συμβάλλει στη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά. Ουσιαστικά πρόκειται για σύμπλεγμα βιταμινών Κ1 και Κ2, με διακριτά οφέλη και πηγές λήψης. Η κατηγοριοποίησή της έγκειται στη διαφορετική μορφή της πρώτης από την δεύτερη. Ως σύμπλεγμα το κοινό τους σημείο είναι πως αποθηκεύονται στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κ1 είναι πιο χρήσιμη για την πήξη του αίματος, ενώ λαμβάνεται κυρίως από φυσικές τροφές και η Κ2 στην καλή υγεία των οστών και των αρτηριών και εντοπίζεται στη ζωική τροφή. Το κύριο σύμπτωμα της έλλειψής της σχετίζεται με αιμορραγία διαφόρων μορφών (μύτης, ούλων, πληγών, κτλ).
Vitamin K

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ


Τη βιταμίνη Κ1 την λαμβάνουμε κυρίως από το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το kale και το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το ελαιόλαδο, τα γογγύλια (παντζάρια), τα ρεβύθια, τα αυγά, το πλήρες γάλα, η σόγια, το ενταμάμε, η κολοκύθα σε κονσέρβα, ο χυμός του ροδιού, η βρώμη, κ.ά. Η βιταμίνη Β2, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του ασβεστίου στα κόκαλα και για την υγεία των δοντιών εντοπίζεται κυρίως στο χοιρινό και το κοτόπουλο και στα πλήρη γαλακτοκομικά.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram