Βιταμίνη D: 5 λόγοι που τη χρειάζεσαι τώρα που μίκρυνε η μέρα

Δημοσιεύθηκε 27 Οκτωβρίου, 2023

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, ο οποίος την παράγει συνήθως μέσα από την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D.

Τώρα ειδικά που μικραίνει η μέρα και, εκ των πραγμάτων, θα περνάς περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, ήρθε ο καιρός να κάνουμε focus στις τροφές που θα μάς δώσουν την πολυπόθητη βιταμίνη D. Πριν δεις τι πρέπει να τρως μέσα στον χειμώνα (ειδικά τον φετινό), ας δούμε πρώτα τους βασικούς λόγους για τους οποίους χρειάζεσαι τη βιταμίνη, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Βοηθά στη σύνθεση του ασβεστίου και στην αποφευγή οστεοπόρωσης.
-Βοηθά στην καλή μυική διατήρηση, ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται, αλλά και στην αποφυγή τραυματισμών.
-Η έλλειψή της μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό.
-Βοηθά στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.
-Έρευνες δείχνουν πως άτομα με χαμηλή βιταμίνη D, εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Οι 5 τροφές που σου δίνουν βιταμίνη D
Σολομός
Ο σολομός ανήκει πάντοτε στις κορυφαίες επιλογές, ειδικά αν έχεις έλλειψη στη βιταμίνη D. Εκτός από την D, είναι άριστη πηγή των βιταμινών συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρών οξέων.

Μανιτάρια
Έρευνα του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι τα φρέσκα άγρια μανιτάρια έχουν περισσότερη βιταμίνη D από τις κονσέρβες. Παρόλα αυτά, φάε και από τα δύο.

Κρόκοι
Αν και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το αν πρέπει να τρως μόνο το ασπράδι ή ολόκληρο το αυγό, ο κρόκος δεν αυξάνει τη χοληστερίνη και σου δίνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Χυμός πορτοκάλι
Δεν σου δίνει μόνο μπόλικη βιταμίνη C. Είναι φουλ στο ασβέστιο αλλά και διαθέτει τις περισσότερες βιταμίνες.

Γάλα σόγιας
Αν είσαι χορτοφάγος ή vegan, η σόγια είναι το φυτικό προιόν που ενισχύεται με βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα έπαιρνες από ζωικές τροφές.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram