Οι τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο

Δημοσιεύθηκε 15 Μαΐου, 2021

Όταν ακούμε για το κολλαγόνο, συνήθως σκεφτόμαστε τα οφέλη του για την επιδερμίδα, καθώς της χαρίζει φρεσκάδα και σφριγηλότητα.

Τι είναι όμως το κολλαγόνο; Γιατί το χρειαζόμαστε; Και κυρίως, τι συμβαίνει όταν γερνάμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παράγει το σώμα μας. Το χρειαζόμαστε για λαμπερό δέρμα, δυνατά μαλλιά, υγιή οστά και αρθρώσεις.

Παρόλο που τα σώματά μας είναι ικανά να παράγουν άφθονο κολλαγόνο όταν είμαστε νέοι, κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 20 ετών, αρχίζουμε να παράγουμε περίπου 1% λιγότερο κολλαγόνο κάθε χρόνο.

Μέχρι τα 40, τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να μειωθούν κατά 30%. Ο ρυθμός μείωσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.

coffee

Χωρίς το κολλαγόνο, η δομή των κυττάρων αλλοιώνεται, γίνονται πιο αδύναμα και πιο λεπτά. Αυτή είναι η αιτία πολλών προβλημάτων της επιδερμίδας, όπως οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι, το ξηρό δέρμα και η κυτταρίτιδα.

Ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αναπληρώσει κάποιος το κολλαγόνο, είναι καλό να αποφεύγει την εξάντλησή του αποφεύγοντας και τις παρακάτω τροφές και ουσίες.

Καφές: Μελέτες έχουν δείξει ότι δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αυξηθεί η παραγωγή κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του στρες» και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Αντί λοιπόν για καφέ, μπορείτε να επιλέξτε ένα αφέψημα matcha, το οποίο είναι γνωστό για την τόνωση του μεταβολισμού και τη μείωση του άγχους, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου

Τεχνητά χρώματα: Μπορεί οι τροφές με πρόσθετα τεχνητά χρώματα να είναι ελκυστικές, δεν είναι όμως καθόλου υγιεινές και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Τέτοιες τροφές βλάπτουν τα αποθέματα κολλαγόνου και προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, ξηροδερμία και δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Είναι σημαντικό όταν πίνετε αλκοόλ να πίνετε και νερό, προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας της επιδερμίδας. Ειδικά τα γλυκαντικά συνδέονται με πρόωρη γήρανση, καθώς καταστρέφουν τις πρωτεΐνες του δέρματος, την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Το «κλειδί» βρίσκεται στην κατανάλωση φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, που περιέχουν μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία ωφελούν την επιδερμίδα, ενώ έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram