Η συρταρωτή γέφυρα με την 2.500 ετών ιστορία

Δημοσιεύθηκε 21 Νοεμβρίου, 2020

Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό σημείο στη Χαλκίδα.

Η γέφυρα στον Πορθμό του Ευρίπου με μία ιστορία που ξεπερνά τα 2.500 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να έχει δημιουργηθεί πλέον και η νέα γέφυρα στη Χαλκίδα, αλλά η συρταρωτή έχει τη δική της χάρη. Και δεν γίνεται να μην σταθείς να χαζέψεις τα… τρελά νερά της Χαλκίδας όπως τα αποκαλούν. Οι εικόνες της γέφυρας από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές και σε ταξιδεύουν. Και φυσικά θα σταθείς για να την δεις να ανοίγει όταν θα πρέπει να περάσουν από εκεί σκάφη που το ύψος τους δεν τους επιτρέπει να περάσουν κάτω από την κλειστή.

trghrf

Η συρταρωτή γέφυρα στη Χαλκίδα με την 2.500 ετών ιστορία
Η παλιά και ηλεκτρονική, συρταρωτή, τοξωτή γέφυρα του Ευρίπου είναι με σιγουριά το σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Χαλκίδα αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα ζωντανό και κομβικό σημείο στη Χαλκίδα, επιπλέον το σημείο που γεφυρώνεται, εδώ και 2.500 χρόνια γράφει τη δική του ιστορία.

ret5era

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ύπαρξη γέφυρας στο σημείο γίνονται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα περί το 400 π.Χ., οι Χαλκιδείς μετά την αποχώρηση τους από την Αθηναϊκή Συμμαχία και ενώ φοβούνταν τον ναυτικό αποκλεισμό ως αντίποινα, συμμάχησαν με τους Θηβαίους και έτσι αποφάσισαν να οχυρώσουν την πόλη τους για να την προφυλάξουν από τυχόν επιθέσεις. Επιπλέον είχαν κατά νου ότι θα έπρεπε να κόψουν με αυτόν τον τρόπο την ναυτική συγκοινωνία της Αθήνας με την Θεσσαλία. Έτσι, λοιπόν, αρχικά έχτισαν δύο πύργους πάνω στις επιχωματώσεις που υπήρχαν και στις δύο πλευρές της πόλης, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο, όλο τον Ευβοϊκό. Επιπλέον αποφάσισαν και προχώρησαν στην κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας για να προφυλάσσονται οι υπερασπιστές της. Αυτή ήταν και η αρχή της γέφυρας του Ευρίπου.

yhjye

Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκε, ανακατασκευάστηκε πολλές φορές και προσαρμόστηκε στις ανάγκες τις κάθε εποχής. Μέχρι να φτάσει στη σημερινή συρταρωτή της μορφή,

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram