Πρόπολη: Oι θαυματουργές ιδιότητες ενός φυσικού φαρμάκου

Δημοσιεύθηκε 6 Φεβρουαρίου, 2024

Η πρόπολη είναι ένα μείγμα γύρης και κεριού μέλισσας που συλλέγουν οι μέλισσες από ορισμένα φυτά και δέντρα. Πλούσια σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών, τα φλαβονοειδή, η πρόπολη έχει μακρά ιστορία χρήσης ως φυσική θεραπεία για πολλά θέματα υγείας, αλλά κι ομορφιάς.

Είναι ίδια με το κερί μέλισσας;

Οι μέλισσες φτιάχνουν πρόπολη από κερί μέλισσας, σάλιο και φυτικά υλικά που συγκεντρώνονται. Στην κυψέλη, η πρόπολη χρησιμοποιείται ως κόλλα για να κλείσει μικρά κενά, ενώ το κερί μέλισσας χρησιμοποιείται για να γεμίσει μεγαλύτερες τρύπες. Ενώ η πρόπολη είναι φτιαγμένη από κερί μέλισσας, δεν είναι τo ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οφέλη και χρήσεις της πρόπολης

Τα οφέλη της πρόπολης στην υγεία και την ομορφιά ποικίλλουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες. Όλα αυτά οφείλονται στις πολύτιμες, χημικές ενώσεις που περιέχει, τα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην βελτίωση της υγείας καθώς επίσης και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Η πρόπολη φαίνεται να έχει ισχυρή, αντιφλεγμονώδη δράση, διεγείροντας την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού μας. Μάλιστα, η τοπική εφαρμογή της με τη μορφή βάμματος σε επιφανειακές πληγές και σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, όπως είναι το έκζεμα και η δερματίτιδα, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Διαθέτει επίσης αντιιικές, αντιμυκητιακές και ανοσοποιητικές ιδιότητες, η δραστικότητα των οποίων φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση γύρης και βασιλικού πολτού. Δρα βακτηριοκτόνα σε παθογόνους σταφυλόκοκκους, ενώ η μακροχρόνια χρήση της δεν οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών. Παράλληλα, διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τις ιντερφερόνες, μία ομάδα πρωτεϊνών, οι οποίες παράγονται και αποδεσμεύονται από τα κύτταρα κατά την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών με σκοπό την εξάλειψή τους  Η πρόπολη είναι επίσης γνωστή για την αντιοξειδωτική και αντιισταμινική της δράση, καθώς προστατεύει τη βιταμίνη C από την οξείδωση.

Η πρόπολη μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα ή σε μορφή συμπληρώματος. Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις;

Λίγα είναι γνωστά για τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες της πρόπολης. Παρόλο που η πρόπολη έχει ελάχιστες παρενέργειες, καθώς δεν προσβάλει τη χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι, άνθρωποι με αλλεργία στα μελισσοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με την πρόπολη και τα υποπροϊόντα της.

Η πρόπολη επίσης μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Τέλος οι έγκυες, θηλάζουσες, τα παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς και τα άτομα που λαμβάνουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει επίσης να λαμβάνουν πρόπολη, καθώς δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα σε αυτούς τους πληθυσμούς. Κι όπως συμβαίνει με κάθε άλλο είδος συμπληρώματος, πριν τη χρήση του, συμβουλέψου κάποιον επαγγελματία σε θέματα υγείας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram