Νηστεία : Τα οφέλη για την υγεία αλλά και διατροφικές ελλείψεις

Δημοσιεύθηκε 10 Μαρτίου, 2021

Η Σαρακοστή ξεκίνησε ήδη άρα ξεκίνησε και επίσημα η νηστεία με βάση την θρησκεία μας.
Όσοι λοιπόν, αποφασίσετε να νηστέψετε πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να φάτε για να μην έχετε διατροφικές ελλείψεις

Όσον αφορά στα οφέλη που έχουν όσοι προχωρήσουν σε νηστεία, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πρέπει να προσέξουν όμως, όσοι νηστεύουν;

187DCA5B 5967 4479 B100 27A49B6E5773

#1 Συνδυάστε πρωτεϊνούχες τροφές

Υπάρχουν διατροφικές ανησυχίες σχετικά με τις φυτικές τροφές, που είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους, μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών. Επομένως συνδυάστε: ή όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κλπ) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κλπ).

439EA01E FA10 400E 880E A5267234AC2E

#2 Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα

Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά Ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των Ω3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε Ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κλπ.

#3 Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα

Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12 - διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και το βιολογικό γάλα σόγιας.
300F0220 D817 47C7 A294 B390679D254F

#4 Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.

#5 Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

Ο συνδυασμός των τροφών που συνιστούν πηγές σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

AECE2E1D C114 425C 9A3C 4BA5E3C90FC8
#6 Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: καρύδια, κάσιους, φασόλια, κουκιά, φάβα, φύτρο σιταριού, κάρδαμο κλπ.

#7 Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης

Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, αλλά και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram