Ήξερες τα 2 τοπικά έθιμα της Εύβοιας για το Πάσχα;

Δημοσιεύθηκε 30 Απριλίου, 2024

Ρούμελη και τα έθιμα του Πάσχα είναι έννοιες ταυτόσημες. Το τελετουργικό του ψησίματος του αρνιού και η προετοιμασία είναι κάτι ξεχωριστό, αφού ακριβώς για τη Ρούμελη το Πάσχα είναι στοιχείο από το DNA μιας ολόκληρης περιοχής.

Έτσι και η Εύβοια είναι από τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα και έχει ένα όμορφο και ιδιαίτερο Πάσχα με τα δικά της τοπικά έθιμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 2 πιο ιδιαίτερα έθιμα της Εύβοιας είναι:

Το έθιμο με τα αερόστατα

Κάθε Κυριακή το Πάσχα στην Εύβοια γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά…. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο, που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας,παρέες με ενήλικες και παιδιά κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα.

Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της μεγάλο αερόστατο.

Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά και πιο μακρυά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού.

https://www.youtube.com/watch?v=e78f-LiDk3Y&ab_channel=PalmosEvias


Τα «Λαζαράκια» και το κάψιμο του Ιούδα

Τα μικρά κοριτσάκια, τη Μεγάλη Εβδομάδα, δένουν σταυρωτά δυο κομμάτια ξύλου. Στη συνέχεια τα ντύνουν με μωρουδίστικα ρουχαλάκια και κρατώντας ένα καλαθάκι με αγριολούλουδα, γυρνούν στα σπίτια και λένε τον «Λάζαρο».

   Ξύπνα Λάζαρη και μη κοιμάσι,

   τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου,

   τώρα που ‘ρθαμι στην αφεντιά σου

   Τα κουτάκια σας αβγά γενούν

   κι οι φουλίτσις σας δεν τα χουρούν

   δόστι μας κι μας τα να χαρούμι.

   Δομ’ αφέντη μου λίγου νεράκι,

   πουν’ τα χ’λάκια μου πικρό φαρμάκι

   Άγιος (Βόρεια Εύβοια)

Την προδοσία και όσους πρόδωσαν για το χρήμα, κανείς δεν συγχώρεσε… έτσι, οι κάτοικοι του χωριού «Άγιος» στη βόρεια Εύβοια, στέλνουν στην πυρά τον Ιούδα μέσα από ένα παλιό έθιμο που καλά κρατεί ως τώρα.

Κάθε Κυριακή του Πάσχα, μετά τον απογευματινό Εσπερινό και την Αγάπη, στην κεντρική πλατεία του Αγίου γίνεται το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα που ακολουθείται από πέταγμα αερόστατων. Αποκορύφωμα το τεράστιο αερόστατο, και η ρίψη βεγγαλικών.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram