Η βιταμίνη που μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Δημοσιεύθηκε 9 Μαΐου, 2024

Τα συμπληρώματα βιταμινών μεταβάλλουν τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας συμβάλλοντας στην πρόληψη ή τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης, όπως επιβεβαιώνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Μ. Βρετανία.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 σε νεαρούς ενήλικες και ανακάλυψαν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη μετά την επί ένα μήνα καθημερινή λήψη των συμπληρωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Ντέιβιντ Φιλντ, κύριος συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, είπε: «Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων που μεταφέρουν πληροφορίες και των ανασταλτικών νευρώνων, οι οποίοι αποτελούν τα «φρένα» του εγκεφάλου, καταστέλλοντας τη νευρική δραστηριότητα των κυττάρων με τα οποία συνδέονται. Πρόσφατες θεωρίες έχουν συνδέσει τις διαταραχές της διάθεσης και ορισμένες άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις με διαταραχή αυτής της ισορροπίας, συχνά προς την κατεύθυνση των αυξημένων επιπέδων της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να παράγει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο που αναστέλλει τις παρορμήσεις στον εγκέφαλο και η μελέτη μας συνδέει αυτό το κατευναστικό αποτέλεσμα με μειωμένο άγχος μεταξύ των συμμετεχόντων».

pexels nathan cowley 897817

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες, λίγες μελέτες όμως έχουν εξετάσει ποιες βιταμίνες είναι υπεύθυνες γι' αυτή την επίδραση.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, πάνω από 300 άτομα έλαβαν τυχαία είτε συμπληρώματα βιταμίνης Β6 είτε συμπληρώματα Β12 σε ποσότητα πολλαπλάσια από αυτή της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης (περίπου 50 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση) ή ένα εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες έλαβαν την ποσότητα των βιταμινών μία φορά την ημέρα με το φαγητό επί ένα μήνα.Η μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, αλλά η βιταμίνη Β6 προκάλεσε μια στατιστικά αξιόπιστη διαφορά

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram