Γιατί η περίοδος επηρεάζει το πεπτικό μας σύστημα;

Δημοσιεύθηκε 14 Απριλίου, 2024

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου παραπονιούνται για συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια.

Σύμφωνα με το Healthline, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως η διάρροια οφείλεται στην έκκριση προσταγλανδινών. Πρόκειται για ορμόνες οι οποίες βρίσκονται αυξημένες στον γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Αυτή η αύξηση είναι πιθανό να προκαλεί διάφορα συμπτώματα, περιλαμβανομένης και της διάρροιας. Σύμφωνα με έρευνα του 2014, το κοιλιακό άλγος και η διάρροια είναι θέματα που απασχολούν αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Πρακτικά, μπορείς να θεραπεύσεις τη διάρροια που σχετίζεται με την περίοδο, με τρόπους που θα χρησιμοποιούσες σε οποιαδήποτε φάση του μήνα και αν σου συνέβαινε. Για αρχή, σιγουρέψου πως πίνεις πολλά υγρά, για να αναπληρώσεις την απώλειά τους λόγω της διάρροιας. Επιπλέον είναι καλό να αποφύγεις κάποιες τροφές που μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση, όπως:

τεχνητά γλυκαντικά

καφεΐνη

γαλακτοκομικά

πικάντικες τροφές

και πολύ γλυκά φαγητά

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή. Αν, λοιπόν, νιώσεις πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

Αντισυλληπτικά χάπια

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου σου, αλλά και στη μείωση επεισοδίων διάρροιας. Μίλησε με τον γιατρό σου για το ενδεχόμενο αυτό, μιας και εκείνος μπορεί να σε συμβουλέψει καλύτερα, με δεδομένες τις ανάγκες σου και τον οργανισμό σου.

Μείωση του στρες

Επιπρόσθετα με τα παραπάνω, η μείωση του στρες είναι ένας σημαντικός τρόπος να μειώσεις τέτοια συμπτώματα. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να τα επιδεινώσει άλλωστε, δημιουργώντας πολύ πιο έντονους πόνους περιόδου γενικότερα.

Πώς μπορείς να το αποφύγεις;

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις την κατάσταση όπως θα αντιδρούσες για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιες μέρες πριν την περίοδο, φρόντισε να καταναλώνεις την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών. Αυτό μεταφράζεται σε λαχανικά και φρούτα μαζί με τη φλούδα τους, καθώς αυτή περιέχει τις περισσότερες ίνες.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram