Παραδοσιακό όμως και αγαπημένο εδώ και δεκαετίες. Μη μου πείτε ότι δεν το φτιάχνετε 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι.
Κλασικές, γεμιστές και λαχταριστές
Υλικά:
4 μεγάλες ή 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
30-45 ml (2-3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
300 -350 gr κιμά μοσχαρίσιο περασμένο μια φορά από τη μηχανή
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
60 ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
350- 400 gr τριμμένη ντομάτα
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά 60 ml (1/4 κούπας) κρασί
Για την κρέμα της επικάλυψης:
250 ml + 60 ml γάλα (δείτε στο “επί το έργον” τι σημαίνει ο διαχωρισμός)
45 ml ελαιόλαδο
3 δοσομετρικές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ (15ml είναι η κουταλιά)
1 αυγό
80-100 gr τυρί
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο αλάτι
Ή εναλλακτικά 30-50 gr γραμμάρια τριμμένο τυρί για κάθε παπουτσάκι.
Για το ψήσιμο:
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
50-60 ml ελαιόλαδο
80 ml (1/3 κούπας περίπου) νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις χωρίζουμε στα δυο κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους (μόνο το κονταίνουμε λίγο). Τις χαράζουμε ρομβοειδώς στην κομμένη επιφάνεια και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις βάζουμε στο γκριλ, όχι όμως στην πιο ψηλή σχάρα. Να μαλακώσουν αλλά να μη καούν. Συνήθως παίρνει περίπου 25-30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά και την κρέμα. Μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε τον κιμά. Όταν αλλάξει χρώμα και αρχίσει να τσιγαρίζεται σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για κανένα τέταρτο της ώρας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και το μαϊντανό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, 15-20 λεπτά ακόμη. Ετοιμάζουμε και την κρέμα όπως περιγράφεται στην ανάρτηση για τη μπεσαμέλ, όπου υπάρχει και video. Στο multi θα μπουν τα 60 ml γάλατος και στην κατσαρόλα τα 250 ml
Έχουμε ήδη βγάλει τις μελιτζάνες από το φούρνο και με ένα κουτάλι δημιουργούμε μια λακουβίτσα σε κάθε μια για να γεμίσει με τον κιμά. Συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε ψίχα, αρκεί να τη σπρώξουμε στις άκρες. Συναρμολογούμε τα παπουτσάκια μας: μοιράζουμε τον κιμά και επικαλύπτουμε με την κρέμα.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε στο σκεύος που θα τα ψήσουμε 1/3 κούπας νερό και ¼ κούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μεσαία σχάρα για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να περιμένουν λίγο και σερβίρουμε.