Δείτε τη Συνταγή της ημέρας

Δημοσιεύθηκε 13 Ιουνίου, 2020

Το φαγητό, λιώνει στο στόμα με τη γλυκιά σάλτσα του να το λούζει μαζί με πουρέ, ρύζι ή πατάτες, το φαγητό που όλοι αγαπούν.

Λίγα μυστικά για να γίνει το κρέας μαλακό, ειδικά το μοσχάρι που είναι τόσο νόστιμο κρέας και αξίζει να το απολαμβάνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοσχάρι κοκκινιστό

Συστατικά
1700 γρ – 2 κιλά μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια
150 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα καρέ κυβάκια
30 ml 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
800 ml τριμμένες ντομάτες
200 ml ζωμός βοδινού
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα μπαχάρι
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι

Οδηγίες
Βγάζω το κρέας από το ψυγείο, αν δεν είναι κομμένο, το κόβω σε κομμάτια 5 εκ και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ταμπονάρω με απορροφητικό χαρτί και το βάζω σε ένα μπολ ή πιατέλα (λίγο πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα γιατί θα κατεβάσει υγρά αν περάσει ώρα).
Σε ένα τηγάνι μεγάλο ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή ένταση 50 ml ελαιόλαδο.
Βάζω τα κομμάτια του κρέατος σε δόσεις ανά 6-7 κομμάτια ώστε να ακουμπούν τον πάτο του τηγανιού όλα και να μην πέσει η θερμοκρασία στο ελαιόλαδο.
Σοτάρω τα κομμάτια από όλες τις πλευρές (3 λεπτά από κάθε μια) και όταν ετοιμαστούν τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.
Συμπληρώνω ελαιόλαδο, αφήνω πάλι να ζεσταθεί καλά και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
Καθαρίζω το τηγάνι (βαθύ) ή χρησιμοποιώ μια κατσαρόλα, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και σοτάρω τα κρεμμύδια και τα καρότα για 5 λεπτά.
Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για 1 λεπτό, βάζω πάλι το μοσχάρι και σβήνω με το κρασί, αφήνοντας το 10 λεπτά να εξατμιστεί.
Προσθέτω τις ντομάτες (αν θέλω μαζί με 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας, προαιρετικά), τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνω με λίγο ζωμό βοδινού ώστε να καλύπτονται τα 2/3 του κρέατος, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνω λίγο να βγαίνει ο ατμός), μειώνω την ένταση της εστίας σε χαμηλή (να σιγοβράζει) και αφήνω για 2 ώρες.
Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά και συμπληρώνω με ζωμό.
Προς το τέλος δοκιμάζω αν είναι έτοιμο το κρέας και σωστό το αλάτι και συμπληρώνω ότι χρειάζεται.
Αν η σάλτσα είναι αρκετά ζουμερή, ανοίγω το καπάκι, δυναμώνω την ένταση και αφήνω για 10 λεπτά παρακολουθώντας να δέσει η σάλτσα.
Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρω μαζί με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram