Αυτό το μπούτι είναι αλήθεια από τα πιο λαχταριστά που έχετε δοκιμάσει.
Είναι αρνίσιο και γίνεται υπέροχο με βότανα στο φούρνο. Σημειώστε τα υλικά!
Συστατικά
1 αρνίσιο μπούτι περίπου τέσσερα κιλά
3 λεμόνια
1 kg ρέβες
6 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
1 φλ. φρέσκος μαϊντανός
1/4 φλ. ματζουράνα
1 φλ. άνηθος
3 κλωνάρια σέλερι
3 σκελίδες σκόρδο
6 ντομάτες
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
Προθέρμανε το φούρνο στους 260 βαθμούς και τοποθέτησε μια σχάρα στο πιο χαμηλό επίπεδο του φούρνου.
Με ένα μαχαίρι κάνε βαθιές τομές σε όλο το μπούτι και τρίψε καλά όλη την επιφάνειά του με μπόλικο αλάτι και πιπέρι, βάζοντας αρκετά και στις σχισμές που έκανες.
Τοποθέτησε το αρνί σε ένα ταψί με τη λιπαρή πλευρά του προς τα πάνω και στίψε από πάνω του ένα λεμόνι.
Ψήσε για περίπου μισή ώρα,μέχρι το κρέας να βγάλει το περισσότερο λίπος του στο τηγάνι, αφαίρεσε από το φούρνο και άσε να «σταθεί» σε ένα ξύλο κοπής.
Κόψε όλες τις ρέβες στη μέση και αφαίρεσε όση πρασινάδα μπορεί να έχουν.
Στο μπλέντερ χτύπα δύο ματσάκια κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τη ματζουράνα, το σέλερι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν πάστα.
Άλειψε όλη την επιφάνεια του αρνιού με την πάστα μυρωδικών και ξαναβάλ’ το στο ταψί.
Κόψε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και αράδιασέ τα μαζί με τις ντομάτες κομμένες και τις ρέβες γύρω από το αρνί.
Ρίξε μπόλικο αλάτι και πιπέρι στα λαχανικά, στύψε τα υπόλοιπα λεμόνια πάνω σε όλα τα υλικά και ράντισε με το λάδι.
Κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο, χωρίς να είναι πολύ σφιχτό.
Χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήσε το αρνί για μία ώρα.
Βγάλε το αλυμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για περίπου 45 λεπτά ακόμη.
Άφησε το κρέας να κρυώσει για 15 λεπτά και κόψε σε φέτες, σερβίροντας με τα ψητά λαχανικά και τους χυμούς του φαγητού.