Το αλάτι είναι μία από τις κύριες αιτίες υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πολύ αλάτι συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ενώ βλάπτει και τα οστά. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από την οστική τους πυκνότητα. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν πολύ αλάτι, αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο κατάγματος.
Μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ και του Γιέιλ έδειξε ότι η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να ενεργοποιήσει τα επιθετικά κύτταρα που πυροδοτούν αυτοάνοσες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει να τρώμε περίπου 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, στην πραγματικότητα όμως τρώμε πολύ περισσότερο, αφού πρόσθετο αλάτι περιέχουν τα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα.
Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Δείτε κάποια απλά βήματα για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας:
1.Μην βάζετε αλάτι στο βράσιμο: Συνήθως βάζουμε αλάτι στο νερό, όταν θέλουμε να βράσουμε μακαρόνια. Αντικαθιστώντας το αλάτι με λίγες σταγόνες λεμονιού πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα και δεν επιβαρύνουμε την υγεία μας. Συνοδεύστε τα ζυμαρικά με σπιτικές σάλτσες και αποφεύγετε αυτές του εμπορίου που περιέχουν επιπρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.
2.Επιλέξτε βρόμη αντί για δημητριακά: Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια καλή επιλογή για την υγεία, πολλά όμως περιέχουν έως και 150 mg ή και περισσότερο νάτριο ανά μερίδα. Προτιμήστε τη βρόμη αντί για τα δημητριακά, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε φρούτα ή μέλι.
3.Αποφύγετε την έτοιμη πίτσα: Από δύο κομμάτια πίτσα μπορεί να πάρετε έως και 1.280 mg αλάτι, ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν. Είναι προτιμότερο να φτιάχνετε πίτσα στο σπίτι με αγνά υλικά.
4.Χοντρό αλάτι: Αντικαθιστώντας το απλό μαγειρικό αλάτι με χοντρό αλάτι, μειώνετε κατά 20% η περιεκτικότητα νατρίου στο γεύμα σας. Ο λόγος είναι ότι το χοντρό αλάτι έχει μικρότερο περιεκτικότητα σε νάτριο.
5.Προσοχή στα πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι θεωρητικά πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας. Κατά την επεξεργασία τους ωστόσο, προστίθεται αλάτι για τη βελτίωση της γεύσης και την αύξηση του βάρους του κρέατος. Όταν αγοράζετε συσκευασμένα πουλερικά, πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε το περιττό αλάτι.