Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν αΰπνία το βράδυ

Δημοσιεύθηκε 4 Ιανουαρίου, 2024

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία σου όσο η άσκηση και η καλή διατροφή – και μετράει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα. Τι γίνεται, όμως, όταν ακολουθείς τους βασικούς κανόνες κατά της αϋπνίας (χαλαρώνεις μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο και φοράς ωτασπίδες) και, παρ’ όλα αυτά, στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου; Φαίνεται πως υπάρχουν λιγότερο προφανείς ένοχοι που μπορεί να μειώνουν τις ώρες που κοιμάσαι.

Απόφυγε τις τροφές που προκαλούν αΰπνία το βράδυ που ακολουθούν, οι οποίες διαταράσσουν τον ύπνο σου και θα κοιμάσαι …σαν πουλάκι, όπως μας αναφέρει η διαιτολόγος Shelly Redmond, R.D., συγγραφέας του βιβλίου Eat Well and Be Fabulous.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Η τυραμίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται σε αυτές τις τροφές, κινητοποιεί τον εγκέφαλο και μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια το βράδυ. Το ώριμο τυρί, τα καπνιστά ψάρια και τα παστά κρέατα την περιέχουν, οπότε θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγεις πριν κοιμηθείς.

Αλκοόλ
Ένα ποτήρι κρασί μετά από μία δύσκολη μέρα μπορεί να σου δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης, αλλά έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι το αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να μην κοιμάσαι το βράδυ. Το αλκοόλ μειώνει τον ύπνο REM και χωρίς αυτόν θα νιώθεις ότι δεν έχεις κλείσει μάτι. Καλύτερα να μείνεις σε ένα μόνο ποτήρι κρασί και όχι λιγότερο από 2 ώρες προτού ξαπλώσεις.
woman eating and drinking in front of the refrigerator late night picture id945954326 1

Υγρά
Το νερό είναι εξαιρετικό αν θέλεις να χάσεις βάρος, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι θα σε κάνει να σηκώνεσαι πολλές φορές μέσα στη νύχτα για να επισκεφτείς το μπάνιο. Και όταν σηκώνεσαι στις 2 το πρωί, όχι μόνο διακόπτεις τον κύκλο του ύπνου σου, αλλά και τον ύπνο REM. Προσπάθησε να αποφύγεις να πίνεις ποτά 1 ώρα προτού ξαπλώσεις, για να είσαι σίγουρη ότι θα έχεις έναν ήσυχο ύπνο το βράδυ.

Προϊόντα με βάση την ντομάτα
Όποια τροφή περιέχει πολλά οξέα μπορεί να σου προκαλέσει καούρα και δυσφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τις τροφές που έχουν σαν βάση τη ντομάτα και όλα τα πικάντικα φαγητά τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα που θέλεις να κοιμηθείς, σύμφωνα με τη Redmond.

Καφεΐνη
Ο καφές δεν είναι ο μόνος ένοχος για τις αϋπνίες σου, καθώς όπως δε θα γνωρίζεις, κάποια φάρμακα που παίρνεις χωρίς τη συνταγή του γιατρού σου, είναι εξίσου υπεύθυνα, επειδή περιέχουν και αυτά καφεΐνη, όπως και το τσάι. Αν λοιπόν έχεις ευαισθησία στην καφεΐνη, μπορείς να πίνεις ντεκαφεϊνέ και να ελέγχεις πάντα τα συστατικά των φαρμάκων που πρόκειται να λάβεις περίπου 8 ώρες προτού ξαπλώσεις.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram