Αυτά είναι τα δέκα πιο εθιστικά τρόφιμα!

Δημοσιεύθηκε 29 Μαΐου, 2021

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Κέντρου Ερευνών για την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα τρόφιμα υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την εθιστική φύση των ναρκωτικών. Εκατό είκοσι φοιτητές και τετρακόσιοι ενήλικες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη, που χρησιμοποίησε την Κλίμακα Εξάρτησης Τροφίμων Yale, για να προσδιορίσει τα τρόφιμα που δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς, αλλά και τρόφιμα που ήταν εύκολο να αντισταθούν. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι με τον ίδιο τρόπο που τα ναρκωτικά απορροφώνται εύκολα στο σώμα και καθίστανται εθιστικά, και αυτά τα είδη τροφίμων λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πιο ‘εθιστικά’ τρόφιμα, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν εκείνα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, τα οποία προκαλούν ακανόνιστες και αιφνιδιαστικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας το αίσθημα της πείνας πιο γρήγορα.  Το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων είναι ένας αριθμός που υπολογίζει πόσον ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακα θα αυξήσει το επίπεδο γλυκόζης αίματος ενός ατόμου μετά την κατανάλωση αυτού.

 

Αυτά τα ‘εθιστικά’ τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε λιπαρά και αλάτι. Με παρόμοιο τρόπο που τα ναρκωτικά υποβάλλονται σε επεξεργασία για να αυξήσουν το εθιστικό τους δυναμικό, η μελέτη αυτή παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την προσθήκη λιπαρών και επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν τον ίδιο εθισμό. Έτσι, φυσικά, είναι δύσκολο να σταματήσεις σε ένα μόνο μπισκότο όταν υπάρχει ένα ολόκληρο κουτί μπροστά σου.

 

Ποια φαγητά βρέθηκαν να είναι τα πιο ‘εθιστικά’;

 

1. Πίτσα

2. Σοκολάτα

3. Πατατάκια

4. Μπισκότα

5. Παγωτό

6. Τηγανητές πατάτες

7. Cheeseburger

8. Αναψυκτικά (κανονικά)

9. Τούρτα

10. Τυριά

 

 

Tip Διαιτολόγου: Η λίστα με τα τρόφιμα που θεωρούνται ‘εθιστικά’ δεν είναι σίγουρα απαγορευτική και κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως απαγορευμένο. Πρέπει πάντοτε να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, αλλά τρόφιμα που θα ήταν καλύτερα να καταναλώνεις πιο συχνά (φρούτα και λαχανικά) λόγω της υψηλής τους διατροφικής αξίας και άλλα πιο αραιά (επεξεργασμένα τρόφιμα).

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram