Αν έχεις κι εσύ όλη μέρα τα παράθυρα του σπιτιού σου ανοιχτά για να μπαίνει αέρας, τότε ξέρεις καλά πόσο εύκολα μαζεύεται σκόνη σε κάθε επιφάνειά του. Βέβαια, ακόμα και κλειστά να τα έχεις, πάλι από κάπου θα καταφέρει να τρυπώσει, άλλωστε οι πόλεις μας είναι γεμάτες από δαύτη.
Ξεσκονίζεις μέρα παρά μέρα, αλλά δεν είναι αρκετό. Βάζεις ηλεκτρική σκούπα κάθε τρεις και λίγο, αυτή εκεί. Δεν λέει να… ξεκουμπιστεί από τον οίκο σου. Τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού είναι μια λύση, αλλά σίγουρα δεν είναι οικονομική και ακόμα πιο σίγουρα δεν είναι φιλική στο περιβάλλον.
Συμπέρασμα; Χάνεις άπειρο χρόνο, ιδίως το σαββατοκύριακο που θες να ξεκουραστείς, και τελικά δουλειά δεν γίνεται.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να φτιάξεις ένα υγρό καθαριστικό που θα απωθεί –σε έναν βαθμό– τη σκόνη. Μπορεί να μην σου λύσει το πρόβλημα (κανείς άλλωστε δεν μπορεί), αλλά τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται να ξεσκονίζεις μέρα παρά μέρα.
Υγρό για γενικό καθάρισμα
Ίσως η πιο απλή λύση είναι το διάλυμα από λευκό ξύδι και νερό. Απλώς τα αναμειγνύεις σε ένα βαποριζατέρ και στη συνέχεια ψεκάζεις τις επιφάνειες, όπως π.χ. το ψυγείο σου, το πλυντήριο, το τραπεζάκι του καθιστικού. Έχεις, μάλιστα, κι ένα επιπλέον όφελος, καθώς το ξύδι απολυμαίνει τις επιφάνειες. Αν έχεις και πανάκι μικροϊνών, θα κάνεις ακόμα καλύτερη δουλειά.
Διώξε τη σκόνη από τις ξύλινες επιφάνειες
Το παρακάτω διάλυμα μοιάζει πιο πολύ με συνταγή για βινεγκρέτ, αλλά κάνει και για τα έπιπλά σου. Συνδύασε 2 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι ξύδι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μια ή δύο σταγόνες σαπούνι πιάτων. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και χρησιμοποίησέ τα αντί για το κλασικό καθαριστικό σου. Μπορείς, φυσικά, να παίξεις λίγο με τις αναλογίες για να πετύχεις την ποσότητα και το καθαριστικό/ γυαλιστικό αποτέλεσμα που θες. Εναλλακτικά, μπορείς να αναμείξεις ελαιόλαδο, ξύδι, αιθέριο έλαιο λεμόνι και νερό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην ξεχνάς να ανακινείς καλά το μπουκάλι πριν τη χρήση του καθαριστικού, γιατί το λάδι θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια.
Ειδοποιήσεις