Όλοι γνωρίζουμε ότι οι «σωστές» διακοπές, ξεκινούν με μία ζύγιση πριν φύγουμε και τελειώνουν με άλλη μία, όταν γυρίσουμε. Έτσι και φέτος, μόλις γυρίσαμε ανεβήκαμε στη ζυγαριά αλλά μας περίμενε μια έκπληξη. Τα κιλά δεν ήταν πολλά. Για τους περισσότερους ήταν 2-3 κιλά επιπλέον. Τι έφταιξε όμως για την αύξηση του βάρους;
Οι θερμίδες που αντιστοιχούν στα 2-3 επιπλέον κιλά, είναι στο σύνολό τους περίπου 22500 kcal. Και αν κάνουμε μία κατανομή τους στους μήνες του καλοκαιριού, καταλαβαίνουμε ότι για αυτούς τους τρεις μήνες καταναλώναμε καθημερινά περίπου 250kcal επιπλέον, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι επιπλέον 250kcal δεν είναι πολλές. Είναι οι θερμίδες που αντιστοιχούν σε ένα γεμιστό τυροκούλουρο, μία μεγάλη μπάρα δημητριακών με σοκολάτα ή σε δύο ποτήρια κρασί. Για τον καθένα ήταν δηλαδή μία νέα καθημερινή συνήθεια, που μεμονωμένα δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, αλλά η καθημερινή επανάληψή της είναι επαρκής για αυτό.
Είναι γεγονός ότι η καλή παρέα, συνοδεύεται με αλκοόλ. Όσο μάλιστα το ξενύχτι συνεχίζεται προκειμένου να απολαύσουμε την δροσιά της βραδιάς, τόσο αυξάνει και η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι 1γρ αλκοόλης έχει 7kcal και μία μερίδα αλκοόλ (πχ 120mL κρασί ή 30mL βότκα/ουίσκι/τσίπουρο) έχει περίπου 100-120kcal.
Συνήθεια που αποκτούμε κυρίως στις ημέρες των διακοπών. Αντί λοιπόν να προνοήσουμε να έχουμε στο δωμάτιο υλικά για ένα τοστ, ή να επιλέξουμε ένα απλό κουλούρι, αφεθήκαμε σε τυρόπιτες, πίτες ζαμπόν-κασέρι κτλ. Όμως, οι θερμίδες μιας τέτοιας πίτας, ανέρχονται περίπου στις 320kcal.
Στην περίοδο των διακοπών είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Τις υπόλοιπες ημέρες του καλοκαιριού όμως; Μπορεί πολλοί από τους παθόντες, στα γεύματα εκτός, να επέδειξαν εγκράτεια επιλέγοντας μία σαλάτα και μία μερίδα κρέατος ή ψαριού χωρίς συνοδευτικό και πάλι όμως να είδαν μια αύξηση στο βάρος τους. Αυτό συνέβη επειδή η μέθοδος της μαγειρικής παρασκευής, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις θερμίδες του πιάτου. Δηλαδή, το λάδι στη σαλάτα ή το λάδι στο μαρινάρισμα του κρέατος, μπορούν να αλλάξουν δραματικά το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου.
Μια από τις συχνότερες δικαιολογίες ήταν η ζέστη στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η ξαπλώστρα ήταν πιο δελεαστική από το κολύμπι. Συνεπώς, το περπάτημα/γυμναστήριο που κάναμε το χειμώνα και μας έδινε ένα περιθώριο 400-500 θερμίδων την ημέρα έπαψε να υφίσταται. Έμειναν όμως οι διατροφικές συνήθειες του χειμώνα και συνεπώς καταναλώναμε περισσότερες θερμίδες από όσες δαπανούσαμε.
Τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη παρέχουν περίπου 60 θερμίδες, ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola περίπου 150 και ένα ποτήρι χυμός 160. Η ανάγκη μας για ένα δροσερό ρόφημα, πιθανόν να μας οδήγησε στην αυξημένη κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων όπως γλυκοί καφέδες, χυμοί, παγωμένο τσάι κ.τ.λ. που τον χειμώνα δεν καταναλώναμε ή τουλάχιστον δεν καταναλώναμε με αυτή τη συχνότητα.
Άλλη μία διατροφική συνήθεια που το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Ίσως λοιπόν να ήταν αυτά η πηγή των επιπλέον θερμίδων καθώς τα παγωτά είναι τρόφιμα θερμιδικά πυκνά. Δηλαδή, παρά τον μικρό τους όγκο, παρέχουν πολλές θερμίδες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και σε ζάχαρη