Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν αν τα νερά του Ευρίπου δεν άλλαζαν κατεύθυνση;

Δημοσιεύθηκε 4 Σεπτεμβρίου, 2021

Όποιος έχει βρεθεί στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα ή μένει στην Εύβοια σίγουρα έχει ακούσει για το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες!

Έχουμε σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν αν τα νερά σταμάτουσαν να αλλάζουν κατεύθυνση ;

1 Η Χαλκίδα δεν θα ήταν ευρέως γνωστή όπως είναι τώρα καθώς στην Ελλάδα είναι η μοναδική που συμβαίνει αυτό το φαίνομενο! Η εξήγηση που έχει επικρατήσει είναι ότι φτάνοντας το φυσικό παλιρροϊκό κύμα από το Αιγαίο στην Εύβοια, ένα μέρος του εισέρχεται στο Βόρειο Ευβοϊκό και ένα άλλο εισέρχεται στο Νότιο Ευβοϊκό αλλά λόγω του διαφορετικού μήκους της διαδρομής, το ένα φυσικό παλιρροϊκό κύμα φτάνει νωρίτερα. Λόγω αυτού του γεγονότος οι εισερχόμενοι υδάτινοι όγκοι από το νότο ανεβάζουν εκεί τη στάθμη κατά 30-40 εκατοστά και δημιουργείται έτσι θαλάσσιο ρεύμα. Μετά από έξι ώρες, καθώς η άμπωτη διαδέχεται τη πλημμυρίδα, αντιστρέφονται οι συνθήκες και δημιουργείται αντίθετο ρεύμα. Κατά τις συζυγίες λοιπόν ένταση της παλίρροιας είναι μεγάλη και έτσι το ρεύμα του Ευρίπου παρουσιάζεται κανονικό. Όμως κατά τους τετραγωνισμούς όπου το ρεύμα είναι ασθενέστερο, διάφοροι παράγοντες συντελούν ώστε το ρεύμα να παρουσιάζεται ακανόνιστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2 Ο τουρισμός στη Χαλκίδα θα έπεφτε αρκετά καθώς οι τουρίστες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό δεν θα έσπευδαν να φωτογραφίσουν το φαινόμενο αφού δε θα υπήρχε. Αυτομάτως η επισκεψιμότητα θα ήταν πολύ μικρότερη!

3 Εμείς οι Χαλκιδέοι δε θα βλέπαμε, δε θα χαζεύαμε τα «τρελά νερά της» ή δεν θα βλέπαμε έστω μια φορά να ανοίγει για να περάσουν ιστιοφόρα, εντυπωσιακά γιοτ, φορτηγά πλοία ή και άλλα σκάφη που το ύψος τους είναι απαγορευτικό για να περάσουν κάτω από την κλειστή γέφυρα! Να σημειωθεί ότι η γέφυρα της Χαλκίδας στον πορθμό του Ευρίπου με 2.500 χρόνια ιστορίας είναι το πιο ζωντανό και κομβικό σημείο της πόλης της Χαλκίδας.

Α ρε Χαλκιδαρα με τα τρελά νερά σου !

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram