Αν και ακούμε ή μιλάμε συχνά για την κερατίνη, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε βασικά πράγματα για την απαραίτητη πρωτεΐνη που βρίσκουμε φυσικά στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μας.
Τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στα οφέλη της στα πλαίσια της θεραπείας κερατίνης, μιας πολύ αποτελεσματικής μεθόδου που αφήνει τα μαλλιά ίσια και λεία, προστατεύοντάς τα από τη φθορά και το φριζάρισμα. Εκτός λοιπόν από το αισθητικό κομμάτι, η κερατίνη είναι ζωτικής σημασίας ουσία και για την υγεία των μαλλιών μας.
Πώς όμως θα την εφαρμόσουμε ως θεραπεία διασφαλίζοντας ότι τίποτα δεν θα πάει λάθος; Πριν πείτε το μεγάλο «ναι» στην κερατίνη διαβάστε παρακάτω τα 5 σημαντικότερα facts που πρέπει να έχετε υπόψιν για τη δράση της και κινηθείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας:
Οι θεραπείες κερατίνης διαφέρουν
Επειδή συχνά αναφερόμαστε στο ημιμόνιμο ίσιωμα των μαλλιών ως «θεραπεία κερατίνης» είναι λογικό κανείς να μπερδευτεί και να θεωρήσει πως η θεραπεία κερατίνης γίνεται αποκλειστικά στο κομμωτήριο. Η πραγματικότητα είναι πως ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκετε – τέλειο ίσιωμα ή απλά αποφυγή του φριζαρίσματος – μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο που θα εφαρμόσετε την κερατίνη στα μαλλιά σας.
Είτε θα επισκεφτείτε τους ειδικούς με σκοπό να αλλάξετε το texture των μαλλιών σας (και από σγουρά να τα κάνετε ίσια, για παράδειγμα) είτε θα προτιμήσετε απλά σε προϊόντα περιποίησης με βάση την κερατίνη, για να δώσετε στα μαλλιά σας λάμψη και λείο φινίρισμα.
Ίσιωμα ή λείανση;
Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας πως στις θεραπείες κερατίνης, η κερατίνη είναι το συστατικό-σταρ που κάνει όλη τη δουλειά αλλά αυτό δεν ισχύει. Στις περιπτώσεις που το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το τέλειο ίσιωμα η θεραπεία περιέχει μία χημική ένωση, την φορμαλδεΰδη, η οποία ευθύνεται για το απόλυτα ίσιο μαλλί που αποκτά κανείς μετά την εφαρμογή – το οποίο κρατάει περίπου 3 με 4 μήνες.
Από την άλλη, όταν πρόκειται για θεραπείες λείανσης και όχι ισιώματος, το συγκεκριμένο συστατικό απουσιάζει, αλλάζοντας και τη φόρμουλα της θεραπείας. Η φορμαλδεΰδη είναι απαραίτητη για το sleek look, και αν επιλέξετε θεραπεία κερατίνης χωρίς αυτήν θα αποφύγετε το φριζάρισμα, αλλά δεν θα έχετε τελείως ίσια μαλλιά. Παρόλα αυτά, οι θεραπείες λείανσης διαρκούν από 4 μέχρι 6 μήνες.
Ποια χημικά περιέχονται στις θεραπείες;
H μεγαλύτερη αλήθεια όσον αφορά τις θεραπείες κερατίνης είναι ότι δεν είναι 100% ασφαλείς και αυτό γιατί η ουσία που οφείλεται για το αποτέλεσμά τους (την αλλαγή της υφής των μαλλιών) θεωρείται καρκινογόνος και δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα. Η φορμαλδεΰδη δεν είναι απλό συστατικό, αλλά αέριο το οποίο απελευθερώνεται στον χώρο όταν έρχεται σε επαφή με άλλα χημικά. Φυσικά, αν κάνετε κερατίνη μέχρι τρεις φορές τον χρόνο ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, αλλά υπάρχει. Το σημαντικό ωστόσο είναι να διασφαλίσετε ότι κάνετε τη θεραπεία σε χώρο που εξαερίζεται καλά, και ακόμη καλύτερα με ανοιχτά παράθυρα.
Η κερατίνη θέλει και κάποιες θυσίες
Ανάλογα και με τη θεραπεία που θα επιλέξετε, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα μαλλιά σας μετά την εφαρμογή. Για τις πρώτες τρεις μέρες δεν θα πρέπει να τα λούσετε, να τα πιάσετε ή να τα «τσαλακώσετε» καθώς θα ρισκάρετε να χαλάσετε το ίσιωμα. Για τις επόμενες βδομάδες, πρέπει να περιποιείστε συχνά τα μαλλιά με μάσκες και προϊόντα που τα θρέφουν.
Το αποτέλεσμα δεν είναι παντού το ίδιο
Ακριβώς όπως λέμε ότι κάθε εγκέφαλος είναι ένας τελείως άλλος κόσμος, το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά. Σε θέματα ομορφιάς ειδικά, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν αισθητά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα αποτελέσματα μιας θεραπείας με κερατίνη στα μαλλιά σας.
Θεωρητικά, μια παραδοσιακή θεραπεία με κερατίνη θα πρέπει να ισιώσει ακόμη και τις πιο «δύσκολες» μπούκλες, αλλά σε πολλές γυναίκες έχει συμβεί να καταλήξουν με κυματιστά μαλλιά που εξακολουθούν να χρειάζονται ίσιωμα ή ακόμα χειρότερα με μπούκλες που δεν επηρεάστηκαν καθόλου από τις θεραπείες λείανσης. Όλα εξαρτώνται από τη δύναμη της θεραπείας, τον τρόπο εφαρμογής της, τη θερμοκρασία του ισιώματος, το πορώδες των μαλλιών και άλλους παράγοντες που πραγματικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε