3 βασικοί λόγοι για να τρως σοκολάτα

Δημοσιεύθηκε 27 Ιανουαρίου, 2021

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συνδυάζει και επιτρέπει τα πάντα. Ναι, και τη σοκολάτα. Και τώρα τον χειμώνα θα τη βρεις πολλές φορές μπροστά σου και μάλιστα σε τόσο διαφορετικές ποικιλίες, που δε θα ξέρεις τι να διαλέξεις.
Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Τι περιέχει η σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, βούτυρο και μικρότερη ποσότητα ζάχαρης συγκριτικά με τους άλλους τύπους.
Η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο, κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη. Περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα κακάο σε σχέση με τη μαύρη, περίπου 10%, ενώ παράλληλα περιέχει και λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα συστατικά της λευκής σοκολάτας περιλαμβάνεται η ζάχαρη, πιθανώς το γάλα, αλλά όχι η κακαόμαζα, γι’ αυτό και «επίσημα» δε συγκαταλέγεται στις σοκολάτες. Επιπλέον, για το λόγο αυτόν και δεν έχει σκούρο χρώμα και μονάχα το λίπος της προέρχεται από τους σπόρους του κακάο.
Τέλος, υπάρχει και η βιολογική σοκολάτα, από τα πιο πρόσφατα διατροφικά trends. Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Η σοκολάτα σου κάνει καλό!
Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η μαύρη σοκολάτα, ε τουλάχιστον 60% στερεά κακάο έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Αντιοξειδωτικός πλούτος: Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, οι ουσίες που περιέχει,πως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες, υπερέχουν ποσοτικά σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με μελέτη από το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Γέιλ, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμα και από τα μούρα, που θεωρούνται top αντιοξειδωτική τροφή.

Τριπλή δράση για την καρδιά: Στην ίδια μελέτη του Γέιλ, αλλά και σε μια σειρά από άλλες μελέτες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, καθώς τα συστατικά της φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης, που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Αποτέλεσμα αυτής της προστατευτικής δράσης είναι η ελαττωμένη εναπόθεση χοληστερίνης στις αρτηρίες. Έτσι, η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο πλούσιο σε φλαβονόλες, φαίνεται ότι ελαττώνει την LDL και αυξάνει την HDL ή «καλή» χοληστερίνη.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας: Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που περιέχονται στο κακάο, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ πιστεύεται, επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη kαι γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram