Επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εξέτασαν δεδομένα από χιλιάδες υγιείς εθελοντές και πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν υπερβολικές ποσότητες τσαγιού, είχαν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο.
Αντιθέτως, όσοι έπιναν λογικές ποσότητες, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα αναφορικά με την κατανάλωση τσαγιού από σχεδόν μισό εκατομμύριο εθελοντές. Περισσότεροι από 54.000 από αυτούς, έπασχαν από Αλτσχάιμερ.
Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβώσουν εάν η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού σχετιζόταν με τον όγκο του εγκεφάλου και με την νευροεκφυλιστική ασθένεια.
Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερη μείωση παρουσίαζαν στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους. Μειωνόταν επίσης σημαντικά ο όγκος στο δεξιό τμήμα του ιππόκαμπου.
Ο ιππόκαμπος συμμετέχει στη μακροπρόθεσμη μνήμη και στην πλοήγηση στο χώρο. Όσοι αναπτύσσουν βλάβες σε αυτόν, αδυνατούν να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.
Αντίστοιχα, η φαιά ουσία του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη.
Ο κίνδυνος ωστόσο, ήταν εμφανής μόνο στους εθελοντές που έκαναν κατάχρηση τσαγιού.
Όσοι κατανάλωναν 6 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι όμως έπιναν τσάι όλη μέρα, φθάνοντας ή ξεπερνώντας τα 13 φλιτζάνια, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτές τις αλλοιώσεις.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μία δυνητική αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των επιπλέον φλιτζανιών τσαγιού και του αυξημένου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως σε έναν νέο δυνητικό μηχανισμό συσχέτισης του τσαγιού με τον κίνδυνο αυτόν, μέσω της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου».