Ο Αβραμίδης Π. Γρηγόριος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Επιμελητής των Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ. Διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία στη Χαλκίδα και το Μαρούσι Αττικής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Xαλκίδα και κατάγεται από το Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Οστεοπόρωση και Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με τον κ. Αβραμίδη κάναμε μια συζήτηση σχετικά με τη δουλειά του και τους τομείς με τους οποίους ασχολείται και εξειδικεύεται.
Kύριε Αβραμίδη καλώς ορίσατε! Μετά από ένα χρόνο είστε πάλι εδώ. Αυτή τη φορά θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την δουλειά σας. Αλήθεια σε ποιους τομείς εξειδικεύεστε;
Χαίρομαι ειλικρινά που τα ξαναλέμε και φέτος. Οι τομείς οι οποίοι εξειδικεύομαι είναι οι εξής: H αρθροσκόπηση, οι αθλητικές κακώσεις, η αρθροπλαστική και ρομποτική αρθροπλαστική καθώς και η χειρουργική άκρας χείρας.
Την αρθροσκόπηση την ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.
Η αρθροσκόπηση είναι μια μέθοδος που τη χρησιμοποιούμε τόσο για την διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων. Βάζοντας λοιπόν μια λεπτή κάμερα μέσα σε μια άρθρωση, μπορούμε να δούμε με λεπτομέρεια το εσωτερικό της. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία μέσα από πολύ μικρές οπές στο δέρμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την βλάβη που υπάρχει και να λύσουμε το πρόβλημα.
Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση;
Κυρίως σε παθήσεις του ώμου και του γόνατος. Οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε στην άρθρωση του ώμου είναι το εξάρθρημα του ώμου, όταν βγάζει δηλαδή κάποιος τον ώμο του, η ρήξη των τενόντων του ώμου με πιο συχνή τη ρήξη του υπερακανθίου, η συμφυτική θυλακίτιδα ή παγωμένος ώμος καθώς και η ασβεστοποιός τενοντίδα.
Οι πιο συχνές αντίστοιχα στο γόνατο είναι η ρήξη του μηνίσκου, όπου πλέον η τάση είναι να ράβουμε και να σώζουμε τον μηνίσκο , η ρήξη του προσθίου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου καθώς και οι χόνδρινες βλάβες της επιγονατίδας και του μηρού.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια, η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στην άρθρωση του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου και της ποδοκνημικής σε ένα πλήθος παθήσεων με άριστα αποτελέσματα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;
Επειδή η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών στο δέρμα, το τραύμα είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις και κατά συνέπεια ο μετεγχειρητικός πόνος σημαντικά μειωμένος. Επίσης δεν απαιτείται νοσηλεία δηλαδή ο ασθενής παραμένει μόνο κάποιες ώρες στο νοσοκομείο, ενώ η αποκατάσταση είναι ταχεία με τον ασθενή να επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα και σταδιακά στην αθλητική του δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά.
Εσείς κύριε Αβραμίδη πώς εξειδικευτήκατε στην αρθροσκοπική χειρουργική;
Είχα την τύχη να κάνω ειδικότητα σε μια κλινική όπου αναλαμβάναμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρθροσκοπήσεων, τόσο στον ώμο όσο και στο γόνατο. Επίσης στην συνέχεια να μετεκπαιδευτώ αρθροσκοπικά στο Κέντρο Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου, καθώς και να παρακολουθήσω για τον συγκεκριμένο τομέα πλήθος σεμιναρίων τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Επιπλέον ανήκω στην Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Αρθροσκοπική Εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι εξειδικευμένος στην αρθροσκόπηση θεωρείται ένας χειρουργός όταν αναλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο περιστατικών ετησίως.
Όταν μιλάμε για αρθροσκόπηση μας έρχονται στο μυαλό οι αθλητικές κακώσεις. Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο;
Ένα μεγάλο μέρος της αποκατάστασης των αθλητικών κακώσεων πραγματοποιείται με αρθροσκόπηση. Πιθανόν για αυτό το έχετε συνδέσει στο μυαλό σας. Από εκεί και πέρα είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι της Ορθοπαιδικής, που απαιτεί εξειδίκευση.
Οι αθλητές και γενικά τα άτομα που αθλούνται ακόμα και ερασιτεχνικά, είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης τους, καθώς και η σωστή αντιμετώπιση, συντηρητική ή χειρουργική, καθορίζει την επάνοδο τους στην αθλητική δραστηριότητα που είναι στην πραγματικότητα και ο στόχος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε και στην πολύτιμη συνεργασία μεταξύ του θεράποντος ορθοπαιδικού, του φυσικοθεραπευτή και του γυμναστή του ασθενούς ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Έχουμε μάθει πως ασχολείστε κι εσείς με τον αθλητισμό, πόσο επηρέασε αυτό την απόφαση σας να ασχοληθείτε με τις αθλητικές κακώσεις;
Εγώ ασχολούμαι εδώ και κάποια χρόνια ερασιτεχνικά με το τρίαθλο και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Όπως καταλαβαίνετε το κομμάτι των αθλητικών κακώσεων είναι για μένα πολύ ενδιαφέρον. Μάλιστα όντας ευαισθητοποιημένος στο πόσο σημαντική θεωρείται η αντιμετώπιση ενός τραυματισμού για τους αθλητές, πάντα προσπαθώ για το καλύτερο αποτέλεσμα, σκεπτόμενος ότι είμαι εγώ στην θέση του ασθενούς.
Αλλάζοντας θέμα, τι εννοούμε με τον όρο αρθροπλαστική και πότε πραγματοποιούμε μια τέτοια επέμβαση;
H αρθροπλαστική θεωρείται από πολλούς η επέμβαση του αιώνα και χρησιμοποιείται όλο και σε περισσότερους ασθενείς, καθώς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όταν λέμε αρθροπλαστική εννοούμε την αντικατάσταση μιας άρθρωσης με μεταλλικό εμφύτευμα. Γίνεται σε αρθρώσεις όπως για παράδειγμα στον ώμο, το γόνατο και το ισχίο που έχουν καταστραφεί λόγω αρθρίτιδας. Με άλλα λόγια αφαιρούμε το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης και στη θέση του βάζουμε ένα πολύ ισχυρό υλικό που μπορεί να αντέξει 15-20 χρόνια. Οι ασθενείς λοιπόν αποκτούν πλήρη κίνηση, χωρίς πόνο, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στα πράγματα που αγαπούν.
H αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια. Υπάρχει πρόοδος στην χειρουργική τεχνική;
Τα τελευταία χρόνια η επέμβαση της αρθροπλαστικής έχει εξελιχθεί πάρα πολύ.
Κατά πρώτον, πλέον, μιλάμε για μια επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας, δηλαδή κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερες τομές, τραυματίζουμε λιγότερο τους ιστούς, ενώ χάνεται και λιγότερο αίμα. Κατά συνέπεια ο ασθενής επανέρχεται πιο γρήγορα στην καθημερινότητα του, περπατάει άμεσα και πονάει λιγότερο.
Κατά δεύτερον πια συμμετέχει κατά μεγάλο μέρος η τεχνολογία. Το χειρουργείο δηλαδή μπορεί να γίνει με τη βοήθεια συστήματος πλοήγησης (navigation), το οποίο μας κατευθύνει να τοποθετήσουμε με ακρίβεια τα υλικά μας στην άρθρωση του ασθενούς. Τέλος, τεράστια εξέλιξη αποτελεί και η ρομποτική αρθροπλαστική, όπου σχεδιάζουμε την επέμβαση από πριν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και την εκτελούμε με απόλυτη ακρίβεια με την βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα.
Τώρα όσον αφορά τη χειρουργική άκρας χείρας; Για ποιες επεμβάσεις μιλάμε;
Οι πιο συχνές παθήσεις που συναντάμε στην άκρα χείρα είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντοελυτρίτιδα της στυλοειδούς απόφυσης της κερκίδας καθώς και ο εκτινασσόμενος δάκτυλος. Μάλιστα οι συγκεκριμένες μικροεπεμβάσεις μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία, ακόμα και σε περιβάλλον ιατρείου και η αποθεραπεία είναι άμεση με τον ασθενή να επιστρέφει στην καθημερινότητα του μέσα σε λίγες ημέρες.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν αναλαμβάνετε χειρουργικά διαφόρων ειδών κατάγματα.
Ασφαλώς και αναλαμβάνω χειρουργικά κατάγματα, καθώς η εκπαίδευση μου πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΤ, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος και καταγμάτων στην χώρα.
-Ευχαριστούμε πολύ κύριε Αβραμίδη για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
-Εγώ σας ευχαριστώ. Ήταν χαρά μου.
ΙΑΤΡΕΙΑ
Μαρούσι : Ερυθρού Σταύρου 5, 5ος όροφος - Έναντι ΥΓΕΙΑ
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2106983397
Χαλκίδα : Αβάντων 24, 1ος όροφος - έναντι ιερού Αγίου Νικολάου Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2221060301
Email : info@grigoriosavramidis.gr
Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:
www.facebook.com/gregoryavramdis