Βιολογική Θεραπεία PRP: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια

Δημοσιεύθηκε 9 Απριλίου, 2022

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη θεραπεία των ορθοπαιδικών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την επιστήμη της ιατρικής συνεχώς να εξελίσσεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, είναι πλέον εφικτό να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση σε εξαιρετικά σύγχρονες μεθόδους θεραπειών. Όσον αφορά τις ορθοπαιδικές παθήσεις, μία νέα μέθοδος που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ειδικών χάρη στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, είναι η Βιολογική Θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια ή αλλιώς PRP.

Πρόκειται για μια μέθοδο που καλύπτει ευρεία γκάμα τραυματισμών, όπως αυτούς που σχετίζονται με τους τένοντες, τους μυς, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας της αποκατάστασής τους.

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια είναι ένα από τα βασικά κυτταρικά στοιχεία του αίματος και παίρνουν μέρος στη διαδικασία της πήξης. Μια από τις ιδιότητες τους είναι η απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία της επούλωσης. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην αποκατάσταση μιας βλάβης μέσω της ενεργοποίησης των μηχανισμών επούλωσης.

111CB182 8D87 457C 9DB2 2EBC0B32A2D8

Πώς λειτουργεί η μέθοδος PRP;

Η αύξηση της συγκέντρωσης αιμοπεταλίων στο σημείο που έχει υποστεί την ορθοπαιδική βλάβη, θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στο ίδιο σημείο. Στην ιδιότητα αυτή των αιμοπεταλίων βασίζεται η μέθοδος PRP, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται μια πολύ σημαντική ώθηση στην επούλωση των πληγέντων ιστών, αλλά και την αναγέννησή τους. Έτσι, μειώνεται εν τέλει και ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Η θεραπεία PRP αποτελείται από τρία βασικά στάδια:

  1. Σε πρώτη βάση λαμβάνεται από τον ασθενή μια μικρή ποσότητα αίματος 20-60 cc. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν διαφέρει καθόλου από μια τυπική αιμοληψία για εξετάσεις αίματος.
  2. Εν συνεχεία πρέπει να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια. Προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, το αίμα τοποθετείται σε ένα ειδικό μηχάνημα και φυγοκεντρείται.
  3. Τέλος, ενώ έχει πραγματοποιηθεί τοπική αναισθησία, γίνεται η έγχυση στο σημείο της ανατομικής βλάβης από ειδικά καταρτισμένο Ορθοπαιδικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Tα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  1. Μικρή διάρκεια. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία.
  2. Ασφάλεια. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο που δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή. Επιπλέον καθώς τα αιμοπετάλια καθίστανται συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενούς, αποτελούν δηλαδή αυτόλογους παράγοντες, μηδενίζεται η πιθανότητα για αλλεργίες. 
  3. Η χρήση των φαρμάκων και των ουσιών που πλήττουν τη βιολογία της πάσχουσας περιοχής τελικά μειώνεται αισθητά.
B6DDD815 EE1A 4EA6 A0FD 5E7965A7C8F0

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί;

Η μέθοδος PRP χρησιμοποιείται πλέον για τη θεραπεία πολλών ορθοπεδικών παθήσεων. Έτσι, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε παθήσεις όπως:

  • τενοντοπάθειες και εκφυλιστικές αλλοιώσεις τενόντων
  • αρχόμενη οστεοαρθρίτιτδα
  • διαστρέμματα και κακώσεις των συνδέσμων
  • σύνδρομα καταπόνησης και υπέρχρησης αθλητών

Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό -Αθλητίατρο, Επιμελητή Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων “Υγεία” & “Μητέρα”.

Ιατρεία

Μαρούσι : Ερυθρού Σταύρου 5, 5ος όροφος – έναντι Υγεία Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210- 6983397

Χαλκίδα : Αβάντων 24, 1ος όροφος – έναντι Ιερού Αγίου Νικολάου Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22210-60301

Περίπτωση Ανάγκης : 6976767962 

Email: info@grigoriosavramidis.gr

Ιστότοπος:   www.grigoriosavramidis.gr

Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:

www.facebook.com/gregoryavramdis

www.instagram.com/gregoryavramidis

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram