Το skincare συστατικό που μειώνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Δημοσιεύθηκε 29 Ιουλίου, 2023

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εκ φύσεως πιο λεπτό και ευαίσθητο (σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μας) και καθίσταται ακόμη πιο ευαίσθητο όσο τα χρόνια περνούν, μιας και χάνει σταδιακά τη δομή και την ελαστικότητά του. Η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές να γίνονται πιο βαθιές και οι ρυτίδες πιο έντονες. Δεν είναι όμως, μόνο, τα χρόνια που περνούν και αφήνουν τα σημάδια τους πάνω μας. Καθημερινά χαμογελάμε, κάνουμε γκριμάτσες, τρίβουμε ασυναίσθητα- κάποιες φορές πιο έντονα- τα μάτια μας με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η εμφάνιση των ρυτίδων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως στον beauty κόσμο υπάρχουν λύσεις για κάθε μας ανάγκη. Αν λοιπόν θέλεις να βελτιώσεις την όψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων γύρω από την περιοχή των ματιών σου, η ρετινόλη είναι αυτό το skincare συστατικό που υπόσχεται να κάνει το «θαύμα» στην επιδερμίδα σου. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αντιγηραντικές κρέμες ματιών που την περιέχουν ως hero ingredient.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ρετινόλη, το συστατικό που μειώνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Κατέχοντας τον τίτλο της βασίλισσας της αντιγήρανσης και του αγαπημένου skincare συστατικού των περισσότερων δερματολόγων, η ρετινόλη- παράγωγο της βιταμίνης Α- βοηθά στην τόνωση παραγωγής του κολλαγόνου και στη διέγερση του μεταβολισμού των κυττάρων του δέρματος, που έχουν ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση της ανομοιόμορφης υφής του και τη βελτίωση της όψης των λεπτών γραμμών και ρυτίδων γύρω από τα μάτια, που προκαλούνται μεταξύ άλλων και από την έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και τη ρύπανση. (Παρεμπιπτόντως, το κολλαγόνο είναι αυτό που κάνει το δέρμα να φαίνεται λείο και ελαστικό). Παράλληλα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική, στοχεύοντας και προλαμβάνοντας- όσον αφορά την περιοχή των ματιών- την εμφάνιση μαύρων κύκλων (υπερμελάγχρωση) και σημαδιών κούρασης. Το δέρμα είναι πιο απαλό, λείο και σφριγηλό.

Επίσης, σε αντίθεση με πολλές κρέμες ματιών που περιέχουν άλλα ενεργά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, αυτές που περιέχουν ρετινόλη, προσφέρουν εγγυημένα αποτελέσματα- τα οποία όμως, μπορεί κανείς να ξεκινήσει να βλέπει ίσως και μετά από τρεις μήνες τακτικής χρήσης. Ακόμη, το γεγονός πως είναι πολύ ισχυρή εκ φύσεως ως skincare συστατικό, μπορεί να την καταστήσει, όπως και στην επιδερμίδα του προσώπου, έτσι και σ’ αυτή των ματιών, ενδεχομένως αρκετά ερεθιστική, επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και με σωστό τρόπο, ειδικά γύρω από τα μάτια.

Μερικά χρήσιμα tips για να χρησιμοποιείς σωστά προϊόντα ματιών με ρετινόλη:

Για να αποφύγεις λοιπόν, πιθανούς ερεθισμούς, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος και χρησιμοποίησέ το στην πρωινή ή τη βραδινή beauty ρουτίνα σου. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του αντηλιακού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, την ίδια ή την επόμενη μέρα. Ένας γενικός κανόνας είναι πως οι ρετινόλες χρησιμοποιούνται το βράδυ, επειδή τα παράγωγα της βιταμίνης Α μπορούν να αδρανοποιηθούν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ, συχνά κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίσης, μιας και μιλάμε για τη ρετινόλη, ξεκίνα τη χρήση της σταδιακά και σε χαμηλό ποσοστό, ιδιαίτερα αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτό βέβαια σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τον τύπο της επιδερμίδας και το πόσο «εξοικειωμένη» είσαι στη χρήση της, έχει να κάνει και με την ίδια τη φόρμουλα (και τις οδηγίες) του προϊόντος. Για παράδειγμα, υπάρχουν κρέμες και οροί ματιών με ρετινόλη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε μέρα και άλλοι που μπορείς να ξεκινήσεις με εφαρμογή 1-2 ή και 3 φορές την εβδομάδα και να αυξήσεις τη συχνότητα, ανάλογα με την ανεκτικότητα της επιδερμίδας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram