Το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία σου

Δημοσιεύθηκε 19 Ιουλίου, 2023

Όταν μιλάμε για μπαχαρικά, ορισμένα είδη φαίνεται πως είναι πιο δημοφιλή από άλλα. Άλλα όπως το τζίντζερ, και το πιπέρι καγιέν, ενισχύουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους και άλλα προωθούν με τον πιο νόστιμο τρόπο την υγεία μας. Ένα από αυτά τα μπαχαρικά, είναι το και το νεροκάρδαμο.

Το κάρδαμο, ευρέως γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως Καρδάμωμο ή Κακουλέ (Cardamomum), προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Elettaria cardamomum, είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια με το τζίντζερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μπαχαρικό όχι και τόσο διαδεδομένο στον τομέα της υγείας αλλά περισσότερο της γαστρονομίας, το κάρδαμο διαθέτει πολλαπλές μορφές θετικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο ακριβά μπαχαρικά στην αγορά.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε κουζίνες της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία ως συστατικό σε αρτοσκευάσματα. Το κάρδαμο μπορεί σίγουρα να νοστιμέψει τις συνταγές σου, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία σου.

1. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του κάρδαμου οφείλονται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ευγενόλη. Αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για την πικάντικη μυρωδιά των σπόρων του. Σχετική επιστημονική μελέτη, δείχνει ότι το κάρδαμο βοηθά στον έλεγχο των λοιμώξεων. Οι ερευνητές εξέτασαν αιθέριο έλαιο κάρδαμου σε βακτηριακά στελέχη και διαπίστωσαν ότι ανέστειλε την ανάπτυξη ορισμένων κοινών παθογόνων, όπως η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και η candida.

2. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή

Μια μελέτη, διερεύνησε εάν το κάρδαμο θα μπορούσε να ωφελήσει τη θεραπεία του διαβήτη. Στη μελέτη, 83 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν ένα συμπλήρωμα κάρδαμου, 3 g καθημερινά για 10 εβδομάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κάρδαμο μείωσε την αιμοσφαιρίνη A1C των συμμετεχόντων – μια δοκιμή του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα – και το Homa-IR – μια μέτρηση της αντίστασης στην ινσουλίνη περισσότερο από ένα συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου. Σε μια άλλη μελέτη, 8 εβδομάδες συμπληρωμάτων κάρδαμου μείωσαν την CRP, έναν δείκτη φλεγμονής, σε 40 γυναίκες με προδιαβήτη.

3. Προάγει τη στοματική υγεία

Το κάρδαμο κάνει ένα εξαιρετικό αποσμητικό αναπνοής, αλλά μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για τα δόντια και τα ούλα σου. Το κάρδαμο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την ουλίτιδα και τερηδόνα.

4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το κάρδαμο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ήπατος.

5. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Το κάρδαμο μπορεί να έχει οφέλη για πολλές πτυχές του καρδιαγγειακού συστήματος. Μια ανασκόπηση πέντε μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κάρδαμου, φάνηκε να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Μιας μορφής λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου.

6. Μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ναυτία και ο έμετος επηρεάζουν έως και το 75% των εγκύων  και το κάρδαμο μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Μια μελέτη χώρισε 120 εγκύους με ήπια έως μέτρια ναυτία και τάση για εμετό, σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη ομάδα έλαβε 500 mg σκόνης κάρδαμου 3 φορές την ημέρα, μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Η ομάδα των εγκύων που λάμβανε κάρδαμο, είχε λιγότερο έντονες ναυτίες και λιγότερο συχνούς εμετούς σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

7. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων

Ένας αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι το κάρδαμο μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο καρκινικών κυττάρων.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κάρδαμο φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το μυέλωμα, ο καρκίνος του δέρματος. Το κάρδαμο μπορεί επίσης να είναι σε θέση να στοχεύσει κύτταρα που παίζουν ρόλο στο να κάνουν ορισμένους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου ανθεκτικούς στη χημειοθεραπεία.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram